Tenner på direkte, upolert litteratur

Vilde Kjærsdalen debuterer som månedens poet.

STUDERENDE, REISENDE DEBUTANT: Vilde Kjærsdalen var på studietur til Spania da hun fikk vite at hun var kåret til sommerens poet. Foto: PRIVAT
STUDERENDE, REISENDE DEBUTANT: Vilde Kjærsdalen var på studietur til Spania da hun fikk vite at hun var kåret til sommerens poet. Foto: PRIVATVis mer

(Dagbladet): - Oioioi! Ikke verst! Det hadde jeg faktisk ikke trodd, lød den første tilbakemeldingen fra Vilde Kjærsdalen på at hun med diktet «På baksiden av stasjonen» er kåret til Diktkammerets sommerpoet.
 
- Diktet ditt er hardt, sårt, rett på. Hvordan det ble til?

- Det ble skrevet i en sliten pickup på vei bort fra en togstasjon, forteller Vilde. - Jeg jobber ofte med å fange det essensielle i konkrete hendelsesforløp. Jeg er fascinert av presise, jordnære tekster som klarer å romme det som ikke kan fanges gjennom et kamera.
 
Rått savn
Det er ganske ladet dikt — seksuelt så vel som med motstridende følelser. Med sterke og kontante bilder i første del: 'svarte' hus, 'spiser meg, rå', 'skreller', en grå, litt ensom og roligere andre halvdel, før en (mulig) sjalusi igjen setter fart i diktet.

- Hvordan jobbet du med disse bildene, metaforene, fargene?

- Jeg har villet fange det rå — direkte, lengtende, drømmende og slag-i-trynet — savnet og ensomheten som kan oppstå mellom to ukjente.

Utenom skrivinga studerer hun ved Bergen Arkitekthøyskole, og var på studietur til Spania da Diktkammeret tok kontakt.

- Arkitekturstudiene er all-around-the-clock-jobbing, noe jeg brenner intenst for, og som jeg ikke klarer å legge fra meg. På samme måte med skriving er det noe som surrer og går konstant i hodet og på papiret, forteller hun.

- Har du skrevet lenge? Mye?

- Jeg begynte først å skrive regelmessig i juli i år. Altså ny på parketten! Og har hatt en periode med skriving døgnet rundt - en del lengre arbeid, men for det meste relativt korte tekster; lyrikk.

Upolert
Hun forteller at medkammerpoet Kjell Ivar Sandvik har vært til stor hjelp og inspirasjon den siste tida.

- Hva slags annen litteratur leser du?

- Jeg leser minimalt av andre forfattere, men har nylig fått øynene opp for blant andre Henry Miller, Bukowski og Pessoa.

- Hva trigger deg?

- Jeg tenner på direkte, upolert litteratur! Som med et kjør-på-språk klarer å røske tak i meg, slenge meg ned i kjelleren, la meg himmelsveve eller rett og slett vandre i labyrintetasjer uten at jeg nødvendigvis forstår forskjellen mellom opp og ned, lys eller mørke.

Så var det nettopp noe av dette juryen også falt for i Vildes dikt. Les juryens kommentar:

Mørklagde strøk
Å finne rom for spenning og samvær kan føre eit par til mørklagde strøk, der husa står utan lys og ser svarte ut. Å vera utlevert til dette livet og kasta seg uti det. Det er ikkje alltid godt å vite kvar grensene går og tilliten er. Ein vågar noko, og brått er ein på veg bort, og lurer på om det som nett skjedde betydde noko for den andre som var med på det òg. Å få strømpene skrelt av, og bli eten rå, er tydelege bilete på det sanselege og det å gje seg hen.  Men avslutninga fører inn denne tvilen ein ber på. Er eg den eg trur eg er for deg, eller er du ein annan enn eg trur. På framsida av stasjonen er det opplyst og alle kan sjå på tavla kvar reisa skal gå. På baksida av stasjonen er mange ting uklåre og mangetydige, og lyset kjem ikkje til. Likevel kan ein leva ut sine sterke liv også der. I spenninga mellom liv, vilje og tvil.  

For juryen,
Helge Torvund


DIKT I DAGBLADET

Diktkammeret
 (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)