Teologisk krimgåte

I år ble det ingen påskekrim med Dalgliesh på norske tv-skjermer. Om savnet var stort, kan man heller lese P.D. James' ferske roman om førstebetjenten, som denne gangen leter etter en morder på et avsidesliggende teologisk fakultet.

Britisk krimlitteratur mangler ikke gode politietterforskere. Selv om Morse avgikk ved døden for et par år siden, er det fortsatt mange gode å velge mellom: Wexford, Peter Diamond, John Rebus, Tom Barnaby og Alan Banks for å nevne noen personlige favoritter.

Men Adam Dalgliesh har en helt spesiell plass i denne fiktive klikken. Selv om de fleste av oss får Roy Marsden på netthinna når vi tenker Dalgliesh, så er han også en av litteraturens store mordetterforskere: en sympatisk og skarp politimann, en poet og en sensitiv mann uten store fakter.

Jeg frykter alltid at hver nye Dalgliesh-roman skal være den siste. Når forfatteren er født i 1920, er frykten berettiget. Men P.D. James (eller baronesse James av Holland Park, som hun også er) har verken pensjonert seg eller blitt svekket av alderen, hun har derimot skrevet en imponerende roman som hører til blant hennes mest velkomponerte.

Teologi

«Death in holy orders» foregår på St. Anselm, et teologisk fakultet som Dalgliesh besøkte som ung gutt. Et mistenkelig dødsfall gjør at han igjen må legge veien til St. Anselm. Ronald Treeves, teologistudent og sønn av en steinrik industrileder, blir funnet død på en sandstrand - han har falt utfor et stup. Men er det ulykke, selvmord eller mord? Spørsmålene blir mer kompliserte når en av de høyere geistlige blir myrdet på en brutal måte.

Du leser ikke P.D. James og forventer en action- og voldsfylt fortelling. Det du får, og forhåpentligvis forventer, er et elegant skrevet, detaljrikt oppbygd og intellektuelt utfordrende mysterium.

Og «Death in holy orders» er en nøtt du kan fundere lenge på, også nå som påsken er over.