Teori uten praksis

Uforløst faktafiksjon om morderiske drømmer, inkaer og fedre og sønner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Om jeg nå tok fram lommekniven min, felte ut bladet og risset ham litt i strupen – ikke mye, bare for å skremme ham litt,» tenker Nils Hå mens han ser på sin sovende far.

Sitatet er hentet fra Espen Haavardsholms siste bok i trilogien om forfatteren Nils Hå, som til forveksling likner ham selv. Den handler om fedre og sønner.

Comeback

I den kritikerroste «Gutten på passbildet» fikk Haavardsholm et velfortjent comeback som romanforfatter. Den handlet om lille Nils` turbulente femtitallsoppvekst i et kulturradikalt miljø. Hovedtemaet var skilsmisseguttens sterke forhold sin vakre psykiatermor. Boka var også en vellykket utforsking av forholdet mellom selvbiografi og fiksjon.

Oppfølgeren «Tjue» handlet om Nils som tjueåring. Den var mer tradisjonell i formen, og måtte tåle å bli dømt som en mislykket andreroman. Avslutningen på trilogien er muligens et forsøk på å finne tilbake til det som var godt i barndomserindringene. Men det er ikke blitt like vellykket.

Andesfjellene

Året 1979. Nils har blitt trettifire år. Han bor i Oslo, er forfatter og skilt for annen gang, med et barn fra hvert ekteskap. En dag ringer faren, magister Anton Hå, med det overraskende tilbud om at Nils kan få være med til Andesfjellene. Nils sier tvilende ja. De to har et noe anstrengt forhold blant annet fordi den snusfornuftige faren ikke anerkjenner sønnens forfattervalg. I Peru treffer Nils barndomsvennen Zakk, som vi husker fra «Tjue». Han har hatt et turbulent liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer