Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Teppebombes med e-post: - Skaper problemer

Kunstnernettverket representerer 29 000 medlemmer. Nå går de drastisk til verks mot Abid Raja, Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen.

GLØDENDE INNBOKS: Departementet til finansminister Jan Tore Sanner kan potensielt få 29 000 e-poster fredag ettermiddag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GLØDENDE INNBOKS: Departementet til finansminister Jan Tore Sanner kan potensielt få 29 000 e-poster fredag ettermiddag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Oppnår krigserklæringen til Kunstnernettverket, som samlet representerer nesten 30 000 personer, sitt fulle potensial, vil det gå en kule varmt i flere av regjeringens mailinnbokser i dagene framover.

Særlig i avdelingene til kulturminister Abid Raja (V), finansminister Jan Tore Sanner (H) og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Hvorfor? Pengeutbetalingene fra NAV til frilansere og andre selvstendig næringsdrivende skulle først beregnes ut fra de siste tre årene med inntekt. NAV fikk imidlertid ikke til å rigge en automatisert ordning som inkluderte 2017 og 2018, og nå er det bare inntekt fra 2019 som legges til grunn for kompensasjonsordningen.

Det får store konsekvenser for svært mange nordmenn med såkalt prosjektbasert økonomi, som filmregissører, billedkunstnere, fotografer, forfattere og musikere.

Teppebombes med e-post

Kunstnernettverket, som representerer 19 av organisasjoner for skapende og utøvende kunstnere i Norge, oppfordrer derfor medlemmene til å ta affære.

Mellom klokka 12 og 14 fredag ettermiddag, bes de om å sende en forhåndsskrevet mail med krav om at det må legges tre års snittberegning til grunn for NAVs kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende.

- Vi gjør dette fordi vi alle føler oss rådville. Myndighetene kan ikke gå tilbake på lovnaden om at inntekt skulle beregnes ut fra de siste tre år. Vi var fornøyd og beroliget og følte at selvstendige næringsdrivende endelig ble sett, sier forbundsleder i Norske filmregissører, Marianne Kleven, til Dagbladet.

Tusenvis av e-poster sendes nå til Kulturdepartementet, Finansdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet, arbeids- og sosialkomiteen, familie- og kulturkomiteen og finanskomiteen, får Dagbladet opplyst.

- Regjeringen har skuffet oss ved å gå tilbake på dette. Nå må vi markere oss. Det gjør vi ved å vise hvor mange vi er, sier Kleven.

BRAKKESYKE: Svært mange artister har fått sitt inntektsgrunnlag revet vekk med coronakrisen. Det vil Brakkesyke 2020 gjøre noe med. Video: Nicolai Delebekk / NTB, Dagbladet TV 17. mars 2020 Vis mer

Når Dagbladet prater med kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, Therese Riiser Wålen, ved 13-tida fredag, sier hun at de merker godt til aksjonen.

- Jeg har ikke oversikt, men det har kommet hundrevis. Dette skaper problemer, for mye annen post forsvinner i mengden. Vi forsøker å skaffe oss oversikt, sier hun oppgitt.

Ved 14-tida fredag forteller statssekretær i Kulturdepartementet, Gunhild Berge Stang, at de har mottatt svært mange henvendelser.

- Vi er klare til å ta imot det som måtte komme. Hittil har vi mottatt rundt 2000 e-poster og det kommer jevnt. Det er foreløpig ingen problemer med å motta dem, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

BENT HØIE: - Vi må holde på coronatrening en stund til. Video: NTB Scanpix. Bilde: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Et lotteri

Kunstnernettverket mener at NAVs kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende nå fungerer som et lotteri.

- Noen vil vinne i NAVs lotto fordi de kan dokumentere god inntekt akkurat i 2019, mens den som hadde god inntekt i 2017 eller 2018, men svært liten inntekt i 2019, blir store tapere, skriver de i en pressemelding.

Videre står det at «kunst- og kulturarbeidere allerede er en lavlønnet gruppe og nå straffes frilansere og selvstendig næringsdrivende ekstra hardt. Dette er et tillitsbrudd fra alle partier og spesielt regjeringen som lovet i starten av koronakrisen å komme også selvstendig næringsdrivende og frilansere til unnsetning.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!