Teppefall for Tony Blair?

Tidligere har Blair varslet at han vil gå av før neste parlamentsvalg, som etter britiske valglover må finne sted senest i 2010. Men stadig flere er nå lei av å vente på statsministerens lenge varslede avgang. Den synkende populariteten de senere år skyldes i all hovedsak krigen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRITISKE MEDIER er lei av å vente på Tony Blairs lenge varslede avgang og tar nå saken i egne hender. «Slutt mens leken er god», oppfordret tidsskriftet Economist nylig på lederplass. Også avisene Independent og Guardian mener Blairs tid er i ferd med å renne ut - sistnevnte slår dessuten fast at statsministeren har seg selv å takke for sitt uføre. Politikeren og retorikeren som i 1997 ble skamrost av politiske kommentatorer verden over står nå daglig opp til skarp kritikk fra det britiske pressekorpset. Sist i rekken var anklagene om at Labour hadde mottatt hemmelige lån fra velstående forretningsfolk i bytte mot adelstitler og seter i det britiske Overhuset. Over halvparten av de spurte i en meningsmåling mener nå statsministeren bør ta sin hatt og gå. Nasjonale stridsemner som adelssaken, skolereformer, røykeforbud og terrorlovgivning til tross: Blairs synkende popularitet de senere år skyldes i all hovedsak krigen i Irak. Riktignok er hans plass i internasjonale historiebøker sikret etter innsatsen for fred i Nord-Irland, for internasjonal handling i Kosovo, for gjeldsslette for de fattigste afrikanske landene under G8-møtet i fjor, og for økt sikkerhets- og forsvarssamarbeid i EU. Men det er først og fremst den langvarige og blodige Irak-krigen som vil bli hengende ved hans politiske testamente i lang tid fremover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.