Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Teppet har falt - skru lysene på!

Dette er ikke første gang kritiske røster har blitt forsøkt tiet i hjel i Russland.

MÅ FØLGES OPP: «La oss ta Støre på ordet når han sier han skal ta opp denne saken,» skriver artikkelforfatteren. (F.v.) Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich og Nadezhda Tolokonnikova i glassburet etter å ha mottatt dommen. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Scanpix
MÅ FØLGES OPP: «La oss ta Støre på ordet når han sier han skal ta opp denne saken,» skriver artikkelforfatteren. (F.v.) Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich og Nadezhda Tolokonnikova i glassburet etter å ha mottatt dommen. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Scanpix Vis mer

Kort tid etter at tre medlemmer av Pussy Riot ble dømt til to års fengsel fredag 17. August fortsatte klappjakten på to andre medlemmer i gruppa. De har siden fengslingen levd under jorda i frykt for å bli arrestert. Noen timer etter domsavsigelsen la utenriksdepartementet ut en pressemelding på sine sider som fordømte utfallet av rettssaken.

Utenriksminister Støre understreket at dommen gikk på tvers av europeiske normer for ytringsfrihet, og kalte det hele urovekkende. La oss ta ham på ordet når han sier han skal ta opp saken med russiske myndigheter. Det er gledelig å se at utenriksministeriet har fått øynene opp for denne saken, la oss bare håpe at de ikke lukker dem for raskt igjen. Det er det nemlig ingen grunn til selv om lysene i rettssalen i Moskva nå er slukket.

Nina Hovland Moronski.
Nina Hovland Moronski. Vis mer

«Jeg bærer ikke personlig nag,» skriver filosofistudenten Tolokonnikova fra sin celle samme kveld som dommen falt. «Vi må alle se det store bildet i små hendelser, tendenser i spesifikke retninger og hendelser.»

Hun refererer til innstrammingen russiske myndigheter utøver overfor meningsmotstandere. Og hun har rett. Pussy Riot saken er bare én av mange slike saker som stadig pågår i Russland. Det er ikke første gang kritiske røster har blitt forsøkt tiet i hjel.

Da journalisten og menneskerettighetsaktivisten Anna Politkovskaya ble skutt og drept i heisen i sin egen boligblokk i Moskva høsten 2006, hadde hun allerede blitt forsøkt myrdet flere ganger. Mange spor pekte under rettssaken mot at drapet var et bestillingsverk fra russiske myndigheter. I sin bok Putins Russland fra 2004 beskylder hun Putin for å legge til rette for korrupsjon og etableringen av et autoritært regime i Russland. Også hennes kollega fra avisa Novaja Gazeta, Yuri Petrovich Shchekochikhin døde under merkelige omstendigheter, sannsynligvis av gift i 2003, tre dager før han skulle sette seg på flyet til USA, angivelig for å møte etterforskere fra FBI. Samme år ble den kompromissløse politikeren og menneskerettighetsforkjemperen Sergei Yushenkov skutt og drept i sitt eget hjem i Moskva timer etter at han hadde meldt sitt eget parti inn for deltakelse i den russiske nasjonalforsamlingen.

Pussy Riots advokater jobber nå på spreng for å forberede anken som forventes å komme i September. Om de mislykkes venter en tilværelse i kritikkverdige russiske fengsler. Det er ingen grunn til å tro at kvinnene vil behandles med silkehansker da de sitter fengslet innenfor den høyeste sikkerhetskategorien for tung kriminalitet. La oss ta Støre på ordet når han sier han skal ta opp denne saken med Lavrov. Om den blir liggende som et ark i en støvete bunke, tyder det på at Norge setter økonomiske interesser framfor grunnleggende menneskerettslige krav.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media