Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Terger bunadspolitiet

17. mai-reporterne i NRK, Espen Graff og Anne Ardem, liker å kle seg i bunad, men gir blaffen i å følge reglene til punkt og prikke. Det liker ikke bunadspolitiet.

Norges vakreste bunad er kåret. Jeg har fått mye kjeft fordi mange mener jeg knytter skjerfet i halsen feil. Denne skjorta hører heller ikke til numedalsbunaden, innrømmer Espen Graff. Han liker bunaden sin godt, men mener at det må være litt fleksibilitet i forhold til bekledningen.

- Jeg synes man skal følge tradisjonen, men det er faktisk lov til å knytte skjerfet slik jeg gjør det, bedyrer Graff. Men hatten som hører til, bruker han aldri. Da føler han seg ikke vel.

Heller ikke Anne Ardem liker å ha noe på hodet.

- Jeg har kyse til bunaden. Men den har jeg aldri brukt. Den er så lite kledelig, sier Ardem om hodeplagget til sin festdrakt fra Gudbrandsdalen.

Ardem, som er fra Lillehammer, er opptatt av hva som er riktig, men synes det er tull om vi blir altfor strikse.

- Jeg går med nylonstrømper til bunaden. Jeg bruker også solbriller når det er sol, men da føler jeg meg ikke helt vel, sier hun.

BUNADSSLURV:

Vi kler oss i bunad som aldri før. Salget har eksplodert de siste åra. Men ifølge bunadspolitiet er det mange av oss som ikke vet hvordan vi skal kle oss i et slikt staselig plagg. Og slurver vi med forfedrenes arv når vi lar bunadslua ligge igjen hjemme, eller når vi dropper bunadssko?

- Ja, sier daglig leder i Bunad- og folkedraktrådet, Magny Karlberg, til Dagbladet. Hun er egentlig det norske bunadspolitiet.

- Men vi må ikke være altfor rigide, bedyrer Karlberg. Hun synes folk må kle seg som best de kan.

Likevel er det enkelte kjøreregler som gjelder, ifølge Karlberg.

- Styr unna lyse sko. Og øredobber er en uting. Også søljeøredobber, mener hun.

- Det verste jeg har sett er ei kvinne som kom i knallrosa skjorte som var åpen ned til brystet. Stakken var altfor kort, og hun hadde cowboystøvler på beina. I håret - blomster, forteller Karlberg.

Selv setter hun umåtelig pris på at de som har bunad, også bruker hodeplagget som hører til.

- Det er prikken over i-en. Jeg synes folk ser nakne ut uten hodeplagg. Men mange vet ikke hvordan de skal ta på seg noe på hodet, sier Karlberg.

En annen ting som plager bunadspolitiet, er at stakkene ofte er altfor lange.

- Folk greier ikke å gå med for sid bunad. Mange har også for langt liv i bunadene sine, sier Karlberg.

PASSER IKKE:

Direktør i Norges Husflidslag, Tove Gulsvik mener bunadsfolket bør etterstrebe å kle seg så nært opp til tradisjonen som mulig.

- Men det er ikke sånn at du ikke kan bruke leppestift og neglelakk, sier Gulsvik.

De mest grelle eksemplene hun viser til er sammenblanding av tilbehør.

- Mange bruker belte i sølv på en bunad som opprinnelig ikke hadde et slikt belte. Det passer ikke, mener Gulvik. Hun gremmes også over outrerte sko sammen med bunaden.

- En vanlig hatt hører heller ikke til. Det har jeg sett at menn har prøvd seg på, sier Gulsvik.

STYR UNNA: Espen Graff i brune sko og regnjakke, Anne Ardem i nylonstrømper og selskapssko og med Gucci-veske og skinnfrakk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media