Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Terje og brettbarna

Terje Håkonsen kan pensjonere seg. Fjortisene er allerede bedre enn ham på brettet. Og noen av dem har for lengst tjent sin første million.

LUKE MITRANI (12)fatter plutselig interesse. Han bøyer seg over notatblokka for å sjekke at navnene blir riktig skrevet.

- Jeg er sponset av Burton (snowboard), Oakley (briller), Stratton (vintersportssted), Windells (snowboardcamp), Power Bar (sjokolade), Lego (leker) og Mountain Dew (mineralvann).

- Hva får du av Lego, egentlig?

- Jeg får leker og penger.

Lille Luke Mitrani blir omtalt som den nye Terje Håkonsen. Han er bare 12 år, men er som historiens yngste tatt ut til det amerikanske snowboardlandslaget. For menn. I to år har han vært sponset av verdens største brettprodusent, Burton. Snowboard har han kjørt siden han var sju. Mitrani er så flink at han kjører seniorklassen i halfpipe. Konkurrerer mot Terje Håkonsen og Daniel Franck. I European Open kom han på 11.plass, i Grand Prix i USA kom han på 8.plass. Da han konkurrerte mot kjørere nærmere sin egen alder i European Open junior, vant han.

- DET ER BÅDE gøy og pinlig. Gøy å se på, pinlig å tape for dem.

Terje Håkonsen står overfor den gigantiske The Arctic Challenge-halfpipen i Trysil og gliser bak store slalåmbriller. Han snakker om amerikanske Luke, men også om franske Olivier Gittler (12), amerikanske Shaun White (16), japanske Kazu Kokubu (15) og norske Mikkel Bang (13) og Fredrik Austbø (14). For ikke å glemme The Arctic Challenges to maskoter av året, Elverumskompisene Øyvind Andersen (10) og Sondre Tiller (11).

Riktignok er det bare 15 og 16-åringene som deltar i selve konkurransen på Trysil. Shaun White vant mandagens parkkjøring. Men de har tatt oppgaven alvorlig.

- Erfaringen fra tidligere Arctic Challenge viser at nesten samtlige av maskotene og de unge som får være med oss ender opp som deltakere i konkurransen. Både Shaun White og Erro Ettala var maskoter før de ble deltakere. Shaun var generelt tidlig ute. Han var maskot for US Open da han var åtte. Det så ut som det var to knær med en hjelm som kjørte. Han var så liten, sier Håkonsen og ler.

KLOKKA HAR RUNDET23.00, men i hytta et lite steinkast fra alpinbakken på Trysil er det fortsatt ikke ro. Her bor de unge snowboarderne Burtonsjef Renè Hansen har mest tro på. Talentene han flyr fra snøflekk til snøflekk verden over. Fire av årets tolv måneder er Luke, Olivier, Fredrik og Mikkel på reisefot for sponsoren sin. Etter Arctic Challenge skal de være på fotoopptak i Trysil og Hemsedal fram til 1. mai.

- Det er fint å få lov til å gjøre det vi synes er kult, mener Mikkel Bang.

«Den virkelig store nyheten som brer seg rundt Europa nå, er invasjonen av mini-vikingene Mikkel Bang og Freddie Austbø», skriver verdens største snowboardmagasin Transworld Snowboarding på sine hjemmesider. Da Mikkel var på coveret i fjor var han magasinets yngste forsidegutt.

Også Fredrik har også gjort seg fortjent til gjengen av jenter som flokket seg rundt ham og kameratene tidligere på dagen. Sist helg vant han sensasjonelt sølvet i senior-EM i skateboard i Birmingham mot verdensstjerner som Fabrizio Santos.

I ANDRE ETASJEN på hytta, foran tv-en, sitter Cathy White. Hun er mor til snowboardverdenens kanskje heteste navn, Shaun White. Hun er lykkelig. Etter å ha vært på veien med sønnen i ni år, skal hun få avlastning.

- Storebroren hans Jesse har blitt ansatt som Shauns team-manager, sier hun og smiler.

Nå skal hun være mer hjemme i San Diego, der familien bor i et av de to husene Shaun eier. Og kjøre rundt i de tre bilene Shaun er for ung til å bruke selv.

- Shaun har ikke begrep om penger. En helg vant han 30000 dollar i en konkurranse og kom til meg og sa «mamma, noen sier det er like mye penger som en vanlig mann tjener på et år, kan det være sant?». Jeg forklarte han at slik var det, men det forsto han ikke.

Men verken spenna eller suksessen virker å ha gått Shaun til hodet. Han får fortsatt 100 dollar i ukelønn av mamma og bryr seg ikke om millionene han drar inn. Skjønt han har selv valgt ut innredning i det siste huskjøpet, en strandeiendom med en verdi på nesten en million dollar. Og snart kan det bli mer penger i kassa. Sony PlayStation vurderer å gi 16-åringen et eget PlayStation-spill slik som kompisen Tony Hawk, verdens best kjente skateboarder. Shaun er nemlig et minst like stort talent på skateboard, og bruker sommerhalvåret i rampen.

MIKKEL BANG og Fredrik Austbø må fortsatt se langt etter millionlønningene. Men de får i hvert fall dekket reise, klær, det siste innen snowboardutstyr, samt utgiftene til å ha med mor og far når det passer. I tillegg får de penger av sponsorene for det antall bilder de får på trykk av seg selv i snowboardmagasinene.

For det er i bildene pengene ligger i snowboard, og lykkelig er den som kjenner en fotograf god nok til å få deg på trykk i de fete bladene. Mikkel, Fredrik og resten av gjengen kan smile fornøyd, for i hytta sammen med dem sover verdens mest publiserte snowboardfotograf, Jeff Curtes.

- DISSE GUTTA KOMMER til å slå gjennom.

Norske Renè Hansen holder blikket. 32-åringen er direktør for Burtons 200 sponsede kjørere, ni teamsjefer og har mer enn en finger med i firmaets produktutvikling. Nå vil han forklare hvordan brettgiganten tar vare på barnekjørerne.

- Vi kaster dem ikke bare inn i snowboardsirkuset sånn som andre snowboardfirma. Det eneste vi tvinger dem til å gjøre, er lekser og ta vare på kroppen sin. Vi lærer dem å balansere livet mellom skole og snowboard. Dropper de ut av skolen, får de ikke være med på Burton-teamet.

Hansen beordrer opprydning på gutterommet. Det flyter av klær, sko, mobiltelefoner, minidiscer og digitalkamera. I senga til Olivier ligger en liten elgbamse.

- Vi kjører snowboard sammen, vi gjør lekser sammen og vi tillater dem å være barn, men vi godtar ikke rockestjernetakter. Hos Burton er vi en stor familie, derfor er det ingen av disse ungene som reagerer om Terje ramler inn døra, for det er de vant til, forklarer Hansen.

Olivier Gittler rydder lydig tallerkener med størkna pizzarester.

- Det er hardt, men jeg prøver å gjøre unna alle leksene før jeg reiser, sånn at jeg slipper å bruke tid på dem underveis. Jeg vil bare ha det mest mulig moro. Hvis det ikke er moro lenger, stopper jeg. Men det vil aldri skje, fastslår han rolig.

TERJE HÅKONSEN HAR børstet av seg snøen etter lekeslåssing med sine konkurrenter.

- Jeg er 28 år nå, jeg var 13 år da jeg starta.

- Jeg har begynt å tenke på en del løsninger, fordi jeg ikke vil reise så mye lenger. Jeg har lyst til å være mer i Norge og mer på Hawaii med sønnen min. Jeg har lyst til å gjøre andre ting enn bare snowboard. Jeg vil gå på kurs. I språk, dykking og kanskje bli helikopterpilot. Hvem vet. Jeg har lyst til å lære noe annet. Jeg har ikke samme driven som jeg hadde før. Jeg går ikke hjem og tenker på nye triks, for å si det sånn. Jeg regner ikke med å kjøre noe særlig mer konkurranser etter at jeg har rundet 30 år.

I pyjamas, med kurs for sengen, har 35 kilo tunge Luke Mitrani et annet syn på framtida enn sin aldrende konkurrent og OL-motstander Terje Håkonsen.

- Framtida? Drømmen er å delta i OL en gang, sier Luke.

- Men du kommer vel til å bli lei snowboard på et tidspunkt du, også?

Luke skakker på hodet.

- What?

Så lyser han opp. Ler. 12-åringen tror han har gjennomskuet en spøk.

- Haha! Yeah, right!

<B>DAMEMAGNET:</B> Shaun White er verdens kanskje heteste snowboardstjerne. Det har også Trysil-jentene skjønt.
<B>GODE VENNER:</B> Gutta slapper av med en snowboardfilm før sengetid. Fra venstre: Jack Mitrani, Frerdik Austbø, Olivier Gittler, Luke Mitrani og Mikkel Bang (foran). Burtonsjef Renè Hansen (til høyre) oppfordrer til rydding på rommet.
<B>STORTALENT:</B> Fredrik Austbø drar på i pipen.
<B>NED FRA TRONEN:</B> Terje Håkonsen er i ferd med å få juling både i pipen og på fritida av en gjeng unge snowboardtalenter.
<B>SMÅSTJERNER:</B> Luke Mitrani slapper av med en kjærlighet på pinne før han hopper i køya.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media