Anmeldelse Film «Bergen — i all beskjedenhet»

Terningkast fem - hvis du er bergenser

«Bergen — i all beskjedenhet» er forbløffende smakfull.

Publisert

FILM: Du får Grieg. Du får Brann-sanger. Du får Nystemten. Du får utsikten fra Ulriken og hissige diskusjoner om hvor mange endringer det egentlig er moralsk forsvarlig å gjøre med den nyklassisistiske Torgalmenningen. Du får, med andre ord, «Bergen — i all beskjedenhet», og det er denne uimotståelige cocktailen som er ment å dra bergensere og så mange andre som mulig opp av sofaen og inn i de glisne kinosalene denne julen.

Beherskede Bergen?

Bergenserne kommer antagelig til å få akkurat det de vil ha. Vi andre får en dokumentar som er så behersket og smakfull som en dokumentar om Bergen kan bli.

Ny popmusikk settes fint til gamle bilder. Bildematerialet er et vell av arkivopptak fra Bergen før og nå, og det gjør nå en gang inntrykk å se slike spor av forgangent liv, åpne, levende ansikter fra bysbarn som i de fleste tilfeller nok ikke finnes mer. Bildene akkompagneres av små analyser av og historier om Bergen. Filmskaperne har bedt noen av byens mest taleføre folk om å bidra, og de var neppe grusomt vanskelige å be.

Kokett selvironi

De forskjellige betraktningene og anekdotene er valgt ut med god teft. De er talende, underfundige, ofte litt rørende. Og de fanger noe vesentlig. Denne anmelder har vært deltidsbergenser i tre år, og har, som mange, blitt fascinert av dobbeltheten som finnes i det bergenske: Den brautende selvpromoteringen har også en teatralsk, kokett side, en sans for overdrivelse som røper at bergenserne, i alle fall noen av dem, har et selvironisk forhold til sin egen panegyrikk, og en sterk bevissthet om at nederlagene har vært like tallrike som triumfene. Hvor mange ganger var det Brann hadde vunnet serien igjen, sa du?

For utenforstående kan «Bergen — I all beskjedenhet» bli vel innforstått og navlebeskuende, selv om det er vellaget. For bergenserne kan det neppe bli navlebeskuende nok. Med andre ord: Terningkast fem hvis du er fra Bergen, terningkast fire hvis du er fra Norge.

«Bergen — i all beskjedenhet»

Dokumentar

Regi: Frode Fimland
Skuespillere: Frode Grytten, Jan Eggum, Helge Jordal, Hilde Sandvik, Ida Lødemel Tvedt m.fl.
Premieredato: 25. desember
Aldersgrense: -
Orginaltittel: «Bergen — i all beskjedenhet»

«Sjokkerende dempet og smakfull dokumentar om Bergen by»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer