<strong>HAR BESTEMT:</strong> Russlands president Vladimir Putin innfører nye lover som slår ned på sosiale medier. REUTERS/Kirill Kudryavtsev/Scanpix
HAR BESTEMT: Russlands president Vladimir Putin innfører nye lover som slår ned på sosiale medier. REUTERS/Kirill Kudryavtsev/Scanpix Vis mer

LEDER

Terror og demokrati

Storebror ser deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er en normal prosess at landets lovgivende forsamling vurderer om lovverket er tilstrekkelig etter et terrorangrep som drepte 224 mennesker. Men landet er Russland, og en endring av lovverket kan ha andre egentlige hensikter enn å forsvare det mot terror. Sikkerhetstjenestenes krav om flere våpen i kampen mot terroristene, har altså ikke bare den utilsiktede og uheldige konsekvens at det blir mer overvåking av borgerne, slik som i Norge og i de fleste vestlige land. I Russland er det sånn at regjeringen denne uka innfører et lovverk som egentlig er ment for å slå ned på den politiske opposisjonen, og kneble opposisjonelle ytringer, men som begrunnes med at det dreier seg om terrorbekjempelse.

Utgangspunktet for de nye lovene som er spesielt skjeve i forhold til sosiale medier, er terroraksjonen mot charterflyet fylt med russiske turister i Sinai i oktober i fjor. Det var IS som tok på seg ansvaret for terroren, og bomben som ble brukt ble trolig plassert av en utro tjener på flyplassen i Sinai. Men denne terrorhandlingen er utgangspunktet for å gjøre det kriminelt å ikke rapportere om en kriminell handling. De nye lovene skjerper reaksjonene i de allerede eksisterende «ekstremist-lovene», som gjør det som er er normale ytringer i Vesten, til forbrytelser i Russland. Og de senker den kriminelle lavalderen i disse sakene til 14 år.

Varsleren Edward Snowden, som sitter i sitt politiske eksil i Russland, og som er prisgitt den russiske presidenten Vladimir Putins gunst, kaller de nye lovene «Big Brother lovene». Og det viktigste ved lovene er nettopp at «Storebror seg deg». Loven krever blant annet at data-leverandører lagrer all trafikk i seks måneder, og gjør materialet tilgjengelig for sikkerhetstjenestene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer