Terror på direkten

Spennende thriller om direktesendt terroraksjon.

BOK: Ratingmessig er det sikkert uvurderlig for en tv-kanal, for dem som jobber der ville det vært en traumatisk og livsfarlig opplevelse. Men det Tom Egeland beskriver i sin nye thriller er verken langt unna virkeligheten eller umulig å tenke seg: En terroristgruppe tar kontroll over et direktesendt debattprogram og truer med å skyte gislene hvis ikke kravene deres blir innfridd.

Det skjer når det populære debattprogrammet «ABCDebatt» på Kanal ABC skal handle om Tsjetsjenia. I studio er blant andre Norges utenriksminister, et par partipolitikere og en gruppe tsjetsjenske asylsøkere med bomber på innerlomma. Programlederen - og fast Egeland-gjenganger - er Kristin Bye, og hun vet mer om terroristenes motiver enn hun gir uttrykk for.

Utenfor studio settes nasjonen i full beredskap, dette er det verste terroranslaget på norsk jord noensinne, og nervene er i høyspenn på alle fra statsministeren og nedover.

Situasjonen er uten kontroll, og når skuddene begynner å smelle bak den låste studiodøra virker det som om alt kommer til å gå til helvete. Det tror også den gamle Dagblad-veteranen Gunnar Borg, som trekkes inn i saken fra uventet hold.

Egeland, som er nyhetssjef i TV 2, har alt det tv-faglige under kontroll. Det har han også over thrillerformatet - «Ulvenatten» er godt oppbygd, forfatteren slipper ikke alle kortene på en gang, men byr på små og store overraskelser underveis. Han har også ambisjoner ut over det rent spenningsmessige: Egeland kort-kort-forteller historien om Tsjetsjenia og gir en beskrivelse av den kompliserte konflikten som virker troverdig.

Språklig sett er romanen grei, i den forstand at det fungerer for en thriller, men jeg vil likevel ha meg frabedt setninger som «Thomas Fjell satt på huk i skjul bak hjørnet på transformatorstasjonen på parkeringsplassen foran hovedinnkjørselen til Kjeller flyplass» . Som en øvelse i preposisjonsbruk er den naturligvis upåklagelig, som prosa er den helt forkastelig og burde vært kvalt ved fødselen.