Terror uten sidestykke

Ingress

Meninger

Regjeringen har besluttet å stille et C-130 Hercules transportfly som støtte for en humanitær operasjon i Irak. Samtidig økes den økonomiske støtten til 110 mill. kroner. Bakgrunnen er den humanitære katastrofen som nå er under rask utvikling i Irak. FN har oppgradert den til nivå tre, som tilsvarer forholdene i Syria, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. Sikkerhetsrådet har anmodet verdenssamfunnet om å bistå Irak i arbeidet med å avhjelpe lidelsene. 1.4 millioner mennesker er på flukt, og 1.5 millioner trenger nødhjelp i områder som herjes av terrororganisasjonen Den islamske staten (IS, tidligere kjent som ISIL).

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har understreket at det ikke er en aktuell problemstilling å bidra med militære styrker, våpen eller transport av våpen. Det er ingen grunn til å tvile på at dette er alvorlig ment. Samtidig er situasjonen i Irak så dramatisk og så uforutsigbar at det ikke kan utelukkes at det seinere kan komme anmodninger fra FN, NATO eller USA om et militært bidrag. Hvis det skjer kan Norge komme i en situasjon der det vil være problematisk å unnlate å bidra. Det var slik Norge ble dratt inn i krigen i Afghanistan i 2001 og i Irak i 2003.

I øyeblikket er det ingen vestlige makter som ønsker å engasjere seg med bakkestyrker i Irak. Historien skremmer, og med god grunn. Krigene og borgerkrigene i Irak, krigen i Gaza og de voldelige konfliktene i Syria, har destabilisert hele regionen og medført enorme lidelser for sivilbefolkningen. Noen løsning er ikke i sikte. Samtidig er situasjonen i Irak, men også i Syria, helt eksepsjonell. Det nye er at en terrororganisasjon av det aller blodigste slaget kontrollerer store territorier i de to landene. Den islamske staten (IS) har satt seg fast i nesten en tredjedel av Irak. Den har betydelige styrker, avanserte våpen og er i full gang med en statsdannelse. Samtidig opptrer IS med en åpen brutalitet som mangler sidestykke i moderne tid. Krigsfanger og annerledes troende myrdes systematisk, og IS sprer selv materiale om slik terror direkte på internett. Rundt 50 norske Syria-krigere har sluttet seg til denne drapsmaskinen.

Regjeringens beslutning om humanitær hjelp til Irak bør få bred oppslutning. Vil den utvide bidraget, krever det en bred og åpen debatt om mål og metoder.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.