TRE HELTER OG EN REGISSØR: Alek Skarlatos (f.v.), Spencer Stone og Anthony Sadler var de tre amerikanerne som stoppet en terrorist på toget mellom Amsterdam og Paris for to år siden. Nå blir historien deres film, regissert av Clint Eastwood. Foto: NTB Scanpix
TRE HELTER OG EN REGISSØR: Alek Skarlatos (f.v.), Spencer Stone og Anthony Sadler var de tre amerikanerne som stoppet en terrorist på toget mellom Amsterdam og Paris for to år siden. Nå blir historien deres film, regissert av Clint Eastwood. Foto: NTB ScanpixVis mer

Film: «The 15:17 to Paris»

Terrorangrepet mot et tog i Frankrike blir ny Clint Eastwood-film

Igjen har Clint Eastwood (86) funnet de vanlige gutta som ble helter når han skal lage film.

(Dagbladet): Det var fredag 21. august 2015. Det var på et hurtigtog mellom Amsterdam og Paris at en mann med kalasjnikov begynte å skyte rundt seg. Han rakk å skade to personer, før tre barndomskamerater fra California overmannet ham.

Nå har Clint Eastwood valgt seg denne historien som utgangspunkt for den neste filmen han skal regissere, melder Deadline.

SANNE HISTORIER: Clint Eastwood har de siste åra valgt seg sanne historier til sin filmer. Foto: NTB Scanpix
SANNE HISTORIER: Clint Eastwood har de siste åra valgt seg sanne historier til sin filmer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den skal basere seg på boka «The 15:17 To Paris: The True Story Of A Terrorist, A Train, And Three American Heroes», som er skrevet av de tre kameratene, Anthony Sadler, Alek Skarlatos og Spencer Stone, sammen med Jeffrey E. Stern.

Filmen får tittelen «The 15:17 to Paris», og vil føye seg inn Eastwoods liste over filmer han har laget, basert på sanne historier, om vanlige menn som uventet ender opp med å få heltestatus.

Heltestatus

I 2016 kom filmen «Sully», om den amerikanske piloten Chesley «Sully» Sullenberger, spilt av Tom Hanks. Sully ble en helt etter at han landet et passasjerfly i Hudson River da flyet fikk problemer. Alle de 155 passasjerene overlevde. I etterkant ble det satt spørsmålstegn ved pilotens heltestatus.

To år tidligere hadde Eastwood regissert filmen «American Sniper». Den handlet om den amerikanske soldaten Chris Kyle, spilt av Bradley Cooper, fra spesialstyrken Navy Seals. Han ble sendt til Irak med ett oppdrag: å beskytte sine medsoldater. Hans dødelige nøyaktighet reddet utallige liv, og Kyle fikk etterhvert tilnavnet «Legenden».

Avverget blodbad

Nå er det Sadler, Skarlatos og Stone som skal trå fram som helter på det store lerretet.

Et par dager etter at de tre togpassasjerene hadde overmannet terroristen, som viste seg å være en 26 år gammel marokkaner som hadde vært under oppsikt av det franske overvåkingspolitiet, snakket de tre kameratene for første gang med pressen.

Med et blodskutt øye og armen i fatle, fortalte den da 23 år gamle Spencer Stone at det hele føltes uvirkelig, og mest som en dram. De tre avverget det som kunne blitt et blodbad i togkupeen.

REGNINGSMENN: De tre kameratene Anthony Sadler, Alek Skarlatos og Spencer Stone sammen med USAs ambassadør i Frankrike, Jane Hartley, møtte pressen et par dager etter den dramatiske togturen. Foto: NTB Scanpix
REGNINGSMENN: De tre kameratene Anthony Sadler, Alek Skarlatos og Spencer Stone sammen med USAs ambassadør i Frankrike, Jane Hartley, møtte pressen et par dager etter den dramatiske togturen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Guardian var det Stone som tok den største risikoen, da han var førstemann til å løpe mot gjerningsmannen, som siden viste seg å sympatisere med IS. Det var også Stone som ble skadet.

Stone fortalte at han våknet opp og så gjerningsmannen med en AK47.

- Han prøvde å lade våpenet, og Alek dyttet meg i skulderen og sa 'La oss gå!' Og jeg løp ham ned, mens Alek kom til og fikk tatt fra ham våpenet.

Mens Stone hold ham nede, fortsatte gjerningsmannen å finne fra våpen, fortalte Stone. Til slutt slo Skarlatos ham bevisstløs.

Anthony Sadler fortalte at gjerningsmannen aldri sa et ord.

Stone og Skarlatos var soldater, Sadler var student på daværende tidspunkt.

På rollejakt

Hvem som skal spille de tre heltene i Eastwoods film, er ennå ikke bestemt, regissøren er på leting. Det er heller ikke kommet ut noen antydninger om premieredato. Manus er ifølge Hollywood Reporter ferdig, og Warner Bros. står bak det hele.

I boka «The 15:17 To Paris» har de tre kameratene fortalt hvordan vennskapet startet. Spencer og Alek vokste opp som naboer i Sacramento. De var bråkmakere. De klarte seg ikke særlig godt på skolen, så mødrene deres sendte dem til en privat, kristen skole, skriver Washington Post.

Der møtte de Anthony, en fyr med stipend og en tendens til å banne høyt på basketbanen.

De tre følte seg som outsidere på et sted der alle de andre var merkelig lydige. Så de holdt sammen. Og fortsatte med det.