ETTER DRAPENE: Nice i sorg. Foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA/Scanpix
ETTER DRAPENE: Nice i sorg. Foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA/ScanpixVis mer

Terroren midt i blant oss

Politisk er IS også på vikende front.

Meninger

Terroren i Nice understreker et poeng som trolig bare vil bli sterkere og sterkere. Islamistisk motivert terror er en del av Europas hverdag. Når det eneste du trenger for å drepe 84 mennesker er en lastebil, så trenger man heller ikke mye planlegging, eller avanserte kontakter som etterretningen kan oppdage, for å bli terrorist. Det er det nedslående budskapet fra Nice. Terroren er igjen midt i blant oss.

Terroristen i Nice var en mann av tunisisk opprinnelse, kjent av naboer som en einstøing. Han var trolig ikke en av de rundt 1 700 franske islamistene som har kommet tilbake etter å ha slåss for Den islamske staten, IS, i Syria. Han var åpenbart ikke en av de mange hundre som vil komme tilbake etter hvert som IS mister stadig mer av det landet de har kontrollert i Syria og Irak. Og han var ikke blant IS-terroristene som hengte seg på flyktningstrømmen mot Europa i fjor høst. Tysk etterretning mener at 100 terrorister på denne måten kom til Tyskland. Dette er realiteter Europa må forholde seg til uten at vi mister oss selv og våre grunnleggende verdier.

Vi vet ikke hvilket miljø - hvis noe - terroristen i Nice var tilknyttet. Om det var IS, al-Qaida, eller deres gren i Nord-Afrika, der terroristen hadde sine røtter. Men det vi aner er at så lenger terroristene er på vikende front i Syria og Irak, så vil det bli verre før det blir bedre. Militært er IS på vikende front, og har tapt byer som Fallujah, og store landområder.

Politisk er IS også på vikende front. I helga var USAs utenriksminister i Moskva for å snakke med den russiske presidenten Vladimir Putin om samarbeid i krigen mot IS. Russlands deltakelse i krigen i Syria har endret maktforholdene radikalt, med IS som den store taperen. Det kan virke som om Syrias president Bashar al-Assad er den maktpolitiske realitet verden samler seg om fordi alle andre alternativer er mye dårligere. Det er i så fall elendige nyheter for IS, hvis de andre frontene i krigen skulle slutte å slåss mot hverandre, og i stedet sammen vende sine våpen mot IS. Det gir i første omgang nye rammer for terroren i Europa. En terror som - slik terroristen i Nice viste oss - det er veldig vanskelig på beskytte seg mot.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.