Terroren på Facebook

Er Hadia Tajik egentlig født i Bjørheimsbygd? Har noen sett fødselsattesten.

 IRRITERENDE FLINK:  Kan hun ikke bare uttrykke seg ubehjelpelig med smileblunkefjes som resten av oss? 
 Foto. Nina Hansen / Dagbladet
IRRITERENDE FLINK: Kan hun ikke bare uttrykke seg ubehjelpelig med smileblunkefjes som resten av oss? Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Kommentar

Hadia Tajik er irriterende flink. Utdannet jurist med toppkarakterer, løftet fram av flinke-Jonas, var tidenes yngste statsråd - og hun twitrer på nynorsk. Det siste er spesielt irriterende. Kan hun ikke uttrykke seg ubehjelpelig med smileblunkefjes som resten av oss?

Nei da, hun må liksom understreke at hun i tillegg til å være supersmart, har vestlandsk kulturkapital og kan sin Ivar Aasen.

Heldigvis har hun svakheter, og jeg snakker ikke om at hun er gift med en Høyre-mann, det kan skje i de beste familier og særlig der. Nei, det er verre enn som så, slik Ulf Leirstein til sin fryd oppdaget da han en kveld leste noen innlegg på Facebook-sida si. Det var rimelig sterke saker. Hør bare:

Under rogalandsbunaden er Hadia Tajik en radikal islamist som støtter halshugging av de vantro. Hennes navn er Hadeda Taquia som betyr en muslim som er mer lojal mot islam enn sitt hjemland.

Leirstein var trolig bortreist da justiskomiteen diskuterte tiltak mot radikal islam og ekstremisme, så i stedet for å rapportere denne sjokkerende nyheten til PST, slik sikkerhetspolitiet har anbefalt, trykket Frps justispolitiske talsmann «liker».

Man kan stille spørsmål ved Leirsteins patriotisme når han behandler en åpenbar terrortrussel så nonsjalant. På den annen side, som Tajiks kollega i justiskomiteen kunne han selv drive etterretning og rapportere fortløpende til Facebook-vennene sine, som åpenbart har bedre innsikt enn politi og storting. Han hadde lagt merke til at hun drakk te.

I likhet med andre i Frp, hadde han lenge mistenkt at Tajik skjulte noe. Hun mislikte for eksempel at de påpekte at hun er muslim. Da kollega Christian Tybring-Gjedde ba henne - som kulturminister vel å merke, ikke som muslim, hun er jo så hårsår - om å definere norsk kultur, hadde hun påstått at Norge opp gjennom århundrene har vært påvirket av internasjonale strømninger. For en frekkhet. Alle vet jo at det bare er snakk om de siste tiåra, særlig på Grønland og i Groruddalen.

En annen ting flere har stusset over er at Tajik angivelig skal være født og oppvokst i Bjørheimsbygd i Rogaland. Neppe tilfeldig valgt. Bygda er blant annet kjent for en stor juletreproduksjon og en terrengsyklist. Men har noen egentlig sett fødselsattesten?

Riktignok er fødested ikke avgjørende for å være folkevalgt i Norge, til og med statsminister. Erna er jo fra Bergen. Men det ville i så fall ikke være første gang en toppolitiker prøver å skjule sitt opphav. Amerikanerne ble for eksempel svært overrasket da de oppdaget at de hadde valgt en president fra Kenya. De burde selvfølgelig ha luktet lunta. Han er jo svart.

Like overrasket ble Leirstein da Tajik reagerte på hans «like». Såpass måtte hun tåle, sa han, før han la seg paddeflat og beklaget til Tajik på twitter; ikke på nynorsk, det fikk være grenser, men likevel. Dette må du tåle, Hadia, sa fortsatt partikollega Mazyar Keshvari flere dager seinere. Og Siv Jensen forsikret at Frp er det eneste partiet som tar radikal islam på alvor. De hadde ikke fått memoet, hvor det sto: Ulf har «dreti» seg ut, hilsen Per.

Det viste seg altså at Tajik, tross opptil flere innlegg på Facebook, verken er en radikal islamist eller har planer om å styrte regjeringen. Ja, annet enn i valg. Puh! Hvilken lettelse. Å bli forvekslet med en jihadist er uansett ikke noe å ta så på vei for, mener Frp. Nå er det jo oppklart. Som Kjell Magne Bondevik sa, jeg er den eneste statsministeren som har papirer på at jeg er frisk.

Konspirasjonsteorier er artig, synes Leirstein. Han har derfor startet en egen rettssikkerhetsgruppe for konspiratorikere på Stortinget. Det er nesten som et lite teselskap. Gjennom Facebook har han skjønt at heller ikke Norge er fri for konspirasjoner, selv om det ennå ikke er like stuereint som i USA å tro på dem.

To år etter at Obama la fram fødselsattesten sin, trodde fortsatt hver fjerde amerikaner at det var noe muffens, tross at de såkalte «birthers» var avskrevet som høyreekstreme gærninger og rasister. Også i Norge er det dem som påstår at Frp-ere er ute etter Hadia Tajik, fordi hun er muslim. Hørt på maken. Det er ikke bare derfor. Det er fordi hun er for flink til å bli tatt på noe annet.

Folk flest skulle bare visst at Ulf Leirstein er plantet i Frp av Ap for å sverte partiet. Jeg kan ikke sverge på det, men jeg har lest det på Facebook. Er det ikke sant, legger jeg meg flat og ber om orsak.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.