Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Terroren som treffer

Midt i Istanbuls turistløype - mellom Den blå moské og guddommelige Hagia Sofia - slo terroristene til. De traff blink. For det er vi som er målet.

MINNES DE DØDE: Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (til høyre) sammen med sin kone, Tyrkias innenriksminister Efkan Ala, og den tyske innenriksministeren Thomas de Maiziere. Foto: Onur Coban/AA/ABACAPRESS.COM/Scanpix
MINNES DE DØDE: Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (til høyre) sammen med sin kone, Tyrkias innenriksminister Efkan Ala, og den tyske innenriksministeren Thomas de Maiziere. Foto: Onur Coban/AA/ABACAPRESS.COM/Scanpix Vis mer
Kommentar

TI AV DE ELLEVE drepte i Istanbul var tyske turister. Tilfeldig? På sitt vis ja. Men likevel neppe. For det er vi som er målet. Vi, og turistnæringen og økonomien i muslimske land som Tyrkia, Egypt og Tunisia, som det siste halve året har vært systematisk og målrettet rammet av islamistisk inspirert terror. Terror - og frykten for terror - er i ferd med å bli en konstant tilstand i våre liv. Nyttårsaften var Times Square i New York og Den røde plass i Moskva - begge to storstuer for fest og feiring i sine land - stengt på grunn av terrorfrykt. I Paris, Brussel, Moskva og München ble folk oppfordret til å holde seg hjemme på nyttårsaften. Vi gikk inn i det nye året med skriften på veggen. TERROR, sto det skrevet.

MIDT I GALSKAPEN demonstrerer den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan en viss selvinnsikt: «Tyrkia er det fremste målet for alle terrororganisasjoner som er aktive i regionen», sa han etter terroren tirsdag. Og han har utvilsomt et poeng. Det er Den islamske stat (IS) som står bak tirsdagens terror i Istanbul. Akkurat som organisasjonen sto bak terroren ved jernbanestasjonen i Ankara i oktober i fjor, der 102 mennesker ble drept, og to terroraksjoner ved grensa til Syria i fjor sommer. Alle terroraksjonene kom etter at Tyrkia i fjor også kastet seg inn i krigen i Syria. Men terroren rammer også land som Egypt og Tunisia, land der terroristene vil ramme økonomien for på den måten å skape grobunn for islamisme og ekstremisme der.

TIL EN VISS grad kan man si at dagens bølger av terror er en Frankenstein skapt av dem den nå rammer. Krigen i Syria har utløst en ny bølge terror som også rammet Paris før jul. Akkurat som den i fjor høst rammet det russiske passasjerflyet på vei fra Sinai til St. Petersburg, der 224 mennesker ble drept. Terroren som har rammet Tyrkia og Russland - og den økte terrorberedskapen over hele Europa - er et direkte svar på disse landenes aktive deltakelse i krigen mot IS i Syria.

DEN FRANKENSTEIN vi ser reise seg er først og fremst et resultat av krigen i Syria. Sammenbruddet vi er vitne til i Syria har mange årsaker. USA har sin store del av ansvaret med sin uansvarlige invasjon av nabolandet Irak i 2003. Det sunni-opprøret invasjonen i Irak skapte er en viktig årsak til krigen i Syria. Vestens lunkne og halvhjertete støtte til de demokratiske kreftene under den arabiske våren i 2011, da opprøret mot president Bashar al-Assad startet, er en annen årsak. Det skapte rom for islamistiske ekstremister, og til slutt IS. Tyrkias rolle i krigen, der de slåss på to fronter, mot både IS og mot kurderne som er de mest effektive bakkestyrkene i krigen mot galskapen, bidrar til kaoset. Russlands støtte til Assad er også en viktig grunn til at regimet hans aldri falt, og en årsak til dagens kaos. Selv om kaoset nå har kommet så langt at Assad kan bli en del av løsningen i stedet for problemet.

NESTEN UANSETT hvilket spørsmål verdens ledere baler med i 2016, så er Syria svaret. Det er landet der alt har gått galt, og der alle har blandet seg inn for å gjøre galt verre. Det er landet som har åpnet Europa for flyktninger fra hele verden. Og det er landet som produserer terrorister som er klare til å slå til over alt.

ÅRET 2015 ebbet ut med et håp om en diplomatisk løsning på krigen i Syria. Stormaktene i FNs sikkerhetsråd snakket nesten samme språk når de snakket om Syria, for første gang siden 2011. Den regionale stormakten Iran skulle være en del av fredsprosessen, og ansvarliggjøres, i stedet for å være betraktet som en spedalsk. Og EU presset på fordi strømmen av flyktninger fra Syria må stanses. For Europa er det ikke noe alternativ.

MEN ÅRET 2016 begynte med en konfrontasjon mellom Iran og Saudi-Arabia etter henrettelsen den saudiske sjia-muslimen Nimr al-Nimr. Regionens sjia-stormakt Iran står imot regionens sunni-stormakt, Saudi-Arabia. Det er konflikten mellom sjiaer og sunnier som er krigens bensin i både Syria og Irak, og en høylydt krangel mellom Iran og Saudi-Arabia - som begge slåss med stedfortredere i Syria - var det siste verden trengte hvis målet er en diplomatisk løsning på krigen.

ORDET TERROR sto altså skrevet på veggen med store bokstaver da det nye året ble ringt inn. Det er ingen utsikter til at det skal kunne viskes ut med det første. Og - som terroren i Istanbul, Paris, Egypt og Tunisia har vist oss - det er vi som er blinken. Enten vi er her eller der.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media