Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Terrorens retning: Et blodigere barbari

IS svekket i Midtøsten, vender seg mer mot Europa

LIVREDDENDE HJELP: Hjelpemannskap tar hånd om skadede på Manchester Arena etter bomben mandag kveld. Foto: NTB Scanpix
LIVREDDENDE HJELP: Hjelpemannskap tar hånd om skadede på Manchester Arena etter bomben mandag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsaksjonen i Manchester er en ny bekreftelse på hvordan råskapen i islamistisk terror utvikler seg. Terroristene beveger seg stadig dypere ned i blodig barbari. Når barn og ungdom blir brukt som bombemål, er alle grenser sprengt. Da kommer det heller ikke som noen overraskelse at IS påtar seg ansvaret for ugjerningen der 22 mennesker mistet livet og 59 ble såret.

Jihadistene er i en krig med Europa som er helt uten grenser når det gjelder mål og virkemidler. Det viser angrepenes karakter i Paris (to aksjoner), Nice, Berlin, London og Manchester. Våpnene er forskjellige, men tilpasset gjerningsmennenes muligheter: Automatvåpen, kniv, lastebiler, eksplosiver og selvmordsbomber. Mens angrepene på Charlie Hebdo og en jødisk forretning i Paris hadde en direkte – riktignok motbydelig - politisk begrunnelse, er de øvrige rettet mot mennesker helt uten tilknytning til politiske konflikter.

Blant de døde i Manchester er Saffie Roussos, ei åtte år gammel jente. 8-åringen ble offer fordi hun ville høre og se pop-idolet Ariana Grande. Dette barnet er ifølge en erklæring fra IS en korsfarer som må hevnes i Allahs navn. Konsertlokalet betegnes som «skamløst». Avsenderne lover også at den terror som kommer blir mer alvorlig enn i Manchester. De øvrige meldingene som har kommet etter angrepet, har liknende innhold.

Budskapet er tydelig: IS vil angripe uten noen menneskelige forbehold. Terrorens modus har utviklet seg i en markant retning: Økende anslag mot ofre som er fullstendig forsvarsløse. Et annet trekk er at ofrene gjerne angripes i et miljø disse blodige moralistene og kvinneforakterne karakteriserer som skamløst.

Denne terrorstrategien har minst tre mål. Det ene er å sette en skrekk i befolkningen som skaper uro, undergraver tillit og som strammer inn friheter og åpenhet. Det andre er å skape en dypere kløft innad i Europa mellom tradisjonelle europeere og muslimer. Den tredje handler om politisk synlighet, makt og rekruttering.

De fleste terroranalytikere er enige om at IS vil øke sine anslag i Europa i tida som kommer. I Irak og Syria er IS i ferd med å svekkes betydelig. Antakelig er det bare et spørsmål om tid før de må oppgi nøkkelbyene Mosul og Raqqa. Det såkalte kalifatet skrumper, og det gjør også inntektene og tilstrømningen av fremmedkrigere. Da IS var på toppen ble det anslått at så mye som 40 000 krigere ble rekruttert fra 120 land. Nå er IS på militær retrett, men det betyr ikke at organisasjonens evne til å gjennomføre terroraksjoner er vesentlig svekket. Terroren tilpasses myke mål det er umulig å forsvare på noen permanent måte. Og terroristene er ofte selvrekrutterte og har en politisk/religiøs overbevisning smelter sammen med sosiale og personlige problemer. Aksjoner kan gjennomføres av flere enn steinharde, ideologisk og militært trente kadre. De må ikke en gang importeres til Europa, men kan rekrutteres lokalt.

Til sammen betyr dette at kampen mot IS knapt har begynt. De foreløpige militære seirene i Irak og Syria har verken kuttet slangens hode eller gjort av med resten av kroppen. IS er en terrororganisasjon som er meget tilpasningsdyktig og innovativ. Det er typisk at IS driver omfattende propaganda på sosiale (ofte krypterte) medier, at organisasjonen har avanserte systemer for finansstyring og har utviklet bruk av droner i krigføringen. IS kan bevege seg på ulike teknologiske nivåer, og i terror er en kniv eller en bil ofte et tilstrekkelig våpen.

KAOS: Her flykter publikum i panikk, etter ett eller flere kraftige smell under konsert i Manchester. Et titalls personer er drept og flere skadd etter en alvorlig hendelse under en Ariana Grande-konsert i Manchester Arena seint mandag kveld. Video: CNN / Joe Aaron Gregory Vis mer

Dette er ikke en fiende som lar seg overvinne på slagmarken. Selv om IS drives tilbake militært, vil den kaotiske og konfliktfylte situasjonen i Midtøsten likevel avle islamsk ekstremisme i overskuelig framtid. Dessuten har IS slått rot i områder med svak statlig kontroll i Afrika og Asia, og i fattige og ghettopregede bydeler i Europa. Faren for spredning er betydelig.

Derfor vet vi at Manchester ikke er siste stopp når det gjelder terror. Jihadistenes kamp mot «korsfarerne» vil fortsette, og målene vil være de mykeste og mest tilgjengelige. Dette er skremmende, men realistisk. Det krever at kampen mot terrorisme må føres med mange midler og med stor klokskap.

Utgangspunktet kan det ikke være tvil om: Det skal aldri skje at vi bøyer oss for terroristenes vilje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!