Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Johannes Anyuru

Terrorfryktens ytterste konsekvens

Hva skjer hvis vi begynner å ta fra folk borgerrettighetene? Svensk suksessroman utforsker terrorfryktens ytterste konsekvens.

Dystopi: Den svenske forfatteren Johannes Anyuru har skrevet om sitt verste mareritt. Foto: Frank Karlsen
Dystopi: Den svenske forfatteren Johannes Anyuru har skrevet om sitt verste mareritt. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynner med et terrorangrep. Tre ungdommer, to menn og en kvinne, går til angrep på en tegneseriebutikk. Det oppstår en gisselsituasjon. Mennene blir drept. Når kvinnen forteller sin historie blir hun innlagt på psykiatrisk. Hun kommer fra framtida, hevder hun.

Ei framtid der Sverige har utviklet seg til en fasciststat. Der alle som ikke er etnisk svenske sakte, men sikkert, har mistet sine borgerrettigheter. Folk stemples som sverigevenner eller sverigefiender. Det er ikke lov å spise halal eller koscher. Kontroversielle partier er redigert ut av koranen. Hvert år må borgerne signere en samfunnskontrakt, de som ikke gjør det sendes i interneringsleir. Kvinnen er kommet fra framtida for å stoppe terrorangrepet som utløste det hele, sier hun.

«De kommer til å drukne i sine mødres tårer» er Johannes Anyurus andre roman. 38-åringen har vært en stjerne på den svenske litteraturhimmelen siden han debuterte med en diktsamling i 2003. Romanen ble i fjor tildelt Augustprisen i Sverige og fikk strålende anmeldelser da den for noen uker siden ble sluppet i Norge. Boka er en sosialrealistisk science fiction, en dystopisk framtids- og samtidsroman. Den er utrolig vakkert skrevet, men det er ikke derfor den er så slående. Romanen er også skummelt relevant.

God litteratur gir selvfølgelig gjenklang i samtida. Men det er ikke ofte jeg som leser opplever at romanen nesten griper inn i virkeligheten, plutselig føles som et referanseverk i det pågående nyhetsbildet. Dagen etter at jeg begynte å lese «De kommer til drukne i sine mødres tårer» behandlet Stortinget et forslag fra regjeringen som innebar at byråkratiet skulle kunne ta fra fremmedkrigere statsborgerskapet. Da Stortingsflertallet stemte ned forslaget, reagerte tidligere justisminister Sylvi Listhaug med Facebook-posten «AP mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Resten, er som vi vet, norsk politisk historie.

Nå ble dette aldri en debatt om rettssikkerhet. Men det var det jeg tenkte på mens jeg leste boka: Hva innebærer det egentlig å ha en rettsstat? Hvor langt kan små innskrenkninger føre oss?

«De kommer til å drukne i sine mødres tårer» handler, blant annet, om terrorfryktens ytterste konsekvens: Når samfunnet blir så trygt for noen at det blir utrygt for andre. Den handler om hvordan det føles når du opplever at samfunnet du er en del av egentlig ikke vil ha deg.

Og den handler om hvordan ord har makt.

I en passasje tvinges de internerte muslimene til å tegne muhammedkarikaturer på skolen der de undervises i svenske verdier.

– Du vet hva den undervisningen handler om, eller hva, sa faren til Liat.

–At vi skal lære forskjellige ting, sa jeg (...).

–Det handler om å gjøre enkelte mennesker til sånne man kan si hva som helst til.

–Hvorfor det?

–Fordi da er det også mulig å gjøre hva som helst mot oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!