Terrorist og superhelt

Science fiction med klare politiske overtoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FILM: «V for vendetta» er en science fiction-historie som tar opp arven fra George Orwells «1984»; den projiserer farlige tendenser fra samtida over i et skremmende framtidssamfunn. Dermed kan filmen bli noe utover det rent underholdende, den kan også sees som en politisk kommentar.Utgangspunktet er en tegneserieroman av Alan Moore og David Lloyd som ble til under thatcherismens glansdager i 1980-åras Storbritannia. De berømte Wachowski-brødrene, som hadde regien på «Matrix»-trilogien, er både produsenter og manusforfattere for filmversjonen. Alan Moore skal ha trukket seg fra samarbeidet, muligens fordi filmens slutt avviker betydelig fra romanens.

Action-dystopi

Ikke desto mindre er det blitt en severdig film som fungerer på flere plan. Som ren underholdende action med politijakt på en revolusjonær anarkist/terrorist med trekk fra f.eks. Joker-figuren i «Batman». Eller som politisk dystopi med iboende advarsel om hva den såkalte krigen mot terror kan medføre av innskrenkede menneskerettigheter og Storebror-ser-deg-samfunn. Regidebutanten James McTeigue og Wachowski-brødrene har lagt historien til London i ca. 2020. USA er ødelagt av krig, forurensing og fugleinfluensa. Storbritannia har «overlevd» fordi landet har isolert seg, dvs. blitt et fascistisk diktatur som har forfulgt og drept homofile, muslimer, opposisjonelle kunstnere og andre mulige systemkritikere. Den mektige kansleren Adam Sutler (John Hurt) er en Hitler-liknende tyrann, og hans budskap spres av skrikende agitatorer gjennom statlig TV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer