KOMMENTARER

Kina

Terroristene står på døra

Kina vil bygge militærbase i Afghanistan for å ruste seg mot islamsk terror.

MOTSTAND: Muslimsk kvinne protesterer mot nærværet av kinesisk opprørspoliti i Urumqi, hovedstaden i den uigur-dominerte Xinjiang-regionen vest i Kina. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MOTSTAND: Muslimsk kvinne protesterer mot nærværet av kinesisk opprørspoliti i Urumqi, hovedstaden i den uigur-dominerte Xinjiang-regionen vest i Kina. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Slutten på krigen i Syria kan bety begynnelsen på Kinas verste mareritt. Dette ruster de kinesiske myndighetene seg for nå. Det anslås at drøyt 5000 etniske uigurer fra Xinjiang-regionen vest i Kina har kjempet på opprørernes side i Syria. Nå kan de være på vei hjem.

Uigurene er muslimer av tyrkisk opphav. De utgjør en av Kinas 55 etniske minoriteter, og 10 millioner av dem er hjemmehørende i Xinjiang. I løpet av de siste 10 åra har de i økende grad utfordret Beijings overherredømme i regionen. Ikke minst er den forserte tilflyttingen av hankinesere opphav til uro. I 2009 kom det til blodige opptøyer i regionhovedstaden Urumqi der minst 200 ble drept.

De kinesiske myndighetene har erklært medlemmer av separatistgruppa Øst-Turkestans islamske bevegelse (ETIM) for terrorister. Militante separatister har stått bak spektakulære aksjoner også utenfor Xinjiang. I 2014 ble 31 mennesker drept i et knivangrep på en jernbanestasjon i Kunming, sør i Kina. Deretter sprengte uigurer en bombe ved den kinesiske ambassaden i Kirgisistan i 2016. Året før drepte de 25 personer i Thailand på en helligdom som besøkes av kinesiske turister. IS i Irak publiserte våren 2017 en halvtimes video med radikaliserte jihadister fra Xinjiang som truer med at «blod skal flyte som elver».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer