DEBATT

Debatt: Terrorisme og islam

Terrorister ser ingen religion

Det er ingen krig mellom oss. Det vil det heller ikke bli, med mindre vi skaper en.

BLOMSTERHAV: «Terrorism has no religion» står det skiltet foran ett av blomsterhavene på London Bridge i London etter terroranslaget 3. juni – det tredje i Storbritannia på mindre enn tre måneder. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB Scanpix
BLOMSTERHAV: «Terrorism has no religion» står det skiltet foran ett av blomsterhavene på London Bridge i London etter terroranslaget 3. juni – det tredje i Storbritannia på mindre enn tre måneder. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ethvert terrorangrep, uansett hvor i verden det skjer, berører meg. Som muslim, men først og fremst som menneske. Jeg blir lei meg som alle andre. I tillegg blir jeg skuffet når jeg og andre med muslimsk bakgrunn likestilles med terrorister, når noen tror at jeg får glede av tapte liv.

Jeg gjør ikke forskjell på menneskeliv. Hvorfor gjør folk forskjell på dem og meg, bare fordi jeg tilhører en annen tro? Hvorfor kan ikke vi stå samlet, istedenfor å legge skyld på hverandre? Er ikke alle først og fremst mennesker?

SAMFUNNSDEBATTANT: Usman Ali Khan.
SAMFUNNSDEBATTANT: Usman Ali Khan. Vis mer

Ja, det finnes daesh-sympatisører (IS-sympatisører) der ute. Noen av disse blir backet opp. Noen bruker islam som verktøy. Alt dette så vi jo i dokumentaren om Ubaydullah Hussain. Men hva får unge mennesker til å ta det første steget? Hva får dem til å velge drap og mord? Ingen er født onde eller som daesh-sympatisører. Hvorfor spør vi ikke oss selv om hvorfor ungdommer faller utenfor samfunnet?

Vi må slutte å undervurdere behovet for identitet, behovet for å ha mål og mening i livet. Vi må slutte å bruke «oss og dem», slutte å støte fra oss unge mennesker ved å tillegge dem og deres religion egenskaper som de i utgangspunktet ikke har, men som de blir en del av, fordi alle andre dytter det på dem.

Da min far kom til Norge på 80-tallet følte han seg ikke mistenkeliggjort, han måtte ikke svare for ondskap utført av andre muslimer eller innvandrere. Han var en kollega, venn, nabo, en borger. Nå som han er pensjonert, lever han fortsatt med et bilde av Norge der alle mennesker er samlet som en nasjon.

Det er flere som ikke forstår hvordan Ubaydullah ble radikalisert, som sier at han til og med var mer norsk enn dem. Ja, hvorfor? Mye av svaret ligger nettopp der: Å føle seg norsk, uten å føle seg inkludert.

Vi må øke kompetansen rundt internasjonale forhold, om konflikter i Midtøsten, forsterke religionsfaget, bygge opp fellesarenaer, inkludere unge mennesker. Å mistenkeliggjøre mennesker er ikke veien å gå.

Det er ingen krig mellom oss. Det vil det heller ikke bli, med mindre vi skaper en. Menneskeliv går tapt, og de største ofrene for denne forbanna terrorismen er også muslimer. Når daesh meier ned folk på gata, tenker de ikke på hvilken tro ofrene har. Terrorister ser ingen religion, de tilhører heller ingen religion. De ønsker ikke nyanser og de ønsker å splitte oss andre. For når vi splittes, da er vi ikke ett, og da er det plutselig lettere å drepe hverandre. La oss ikke gjøre dem den tjenesten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer