Terrorister som humorister

Å krige mot terror er temmelig absurd. Nå begynner filmene om dette felttoget å bli det også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det hele er jo altfor tøvete!» tenkte Stanley Kubrick en dag i 1962 mens han jobbet med manuset til adaptasjonen av atomthrilleren «Red Alert». Fram til da hadde regissøren vært innstilt på å lage en problemorientert og kritisk film om risikoen for at en atomkrig settes i gang ved et uhell.

I prosessen hadde han sett seg nødt til å eliminere flere utsagn og observasjoner for å unngå at thrilleren ble for komisk. Men disse elementene var også de mest sannferdige i manuset. Løsningen ble etter hvert åpenbar for Kubrick: han måtte ta den helt ut, vektlegge absurditetene og lage en satirisk komedie. Resultatet ble «Dr. Strangelove» (1964), filmskaperens største kommersielle suksess, og en av de morsomste filmene noensinne.

Nå kan det se ut som om Hollywood har hatt en liknende åpenbaring. Etter en lang rekke seriøse dramaer om krigen mot terror - som alle som en har mislyktes publikumsmessig - lanseres det denne sommeren og høsten flere filmer som velger en langt mer humoristisk vinkel.

I stoner-filmen «Harold and Kumar Escape from Guantanamo Bay» havner de to cannabiselskende heltene i det beryktede amerikanske terroristfengselet fordi deres hasjpipe (bong) blir forvekslet med ei bombe på en flyreise til Amsterdam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer