Terroristjakt i Oslos gater

Underholdende jakt på «terrorister» i Oslos gater.

BOK: Sverre Knudsens andre bok for året er en thriller med utgangspunkt i høyst dagsaktuell tematikk. Han er ellers en produktiv ungdomsbokforfatter. Tidligere i år kom for øvrig Hjerte til salgs.

Den tidligere høyt profilerte advokaten Johannes Larsen er tørrlagt alkoholiker og arbeider som trikkesjåfør. Men han klør etter å finne ut hva som egentlig skjedde da han fem år tidligere så vidt berget seg ut av sin brennende leilighet, og hva som egentlig lå bak miljøvernsaken som ble hans bane som advokat.

Skjult nettverk

Samtidig blir han av ekskjæresten bedt om å overvåke en venninne av henne, og havner midt i en storpolitisk konflikt, sentrert rundt arbeidet med å få til en ny Oslo-avtale mellom PLO og Israel. De to han overvåker, drepes i et attentat. En venn beskyldes for å være terrorist, og plutselig er den gamle og den nye saken flettet inn i hverandre gjennom oppdagelsen av et skjult nettverk.

Knudsen trekker veksler på det nære samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og etterretningstjenesten etter krigen, og nasjonens velvilje til å se en annen vei når fremmede makter utfører sine aksjoner på norsk jord.

Han legger også inn flere stikk om hvem som egentlig definerer hvem som er en terrorist, og om Norges tradisjon for å legge seg flate for andre lands storpolitiske interesser. Mot CIA og Mossad blir enkeltindividet svært lite og sårbart.

Konkrete miljøer

Handlingen foregår i jule- og nyttårshøytida 2001, på kryss og tvers gjennom Oslos gater. Som i Manuel V. Montalbans bøker om Barcelona-etterforskeren Carvalho bruker Knudsen hovedstaden til å gi historien substans ved å plassere den i helt konkrete miljøer, og derigjennom også troverdighet.

Han faller ikke for fristelsen til å trekke historien for langt ut mot den rene spenningsromanen, men en del av intrigene er fundert på for få personer med et litt for nært forhold til at det hele ikke av og til tøyes i lengste laget. Men brister gjør det ikke.

Med Johannes som kjerne hopper Knudsen mellom ulike karakterer, og presenterer historien fra forskjellige synsvinkler. Romanen er litt stiv i språket, og som thriller følger Knudsen sjangeren litt for mekanisk til at det løfter seg. Men selv om man egentlig aldri overraskes - og hvor ofte overraskes man egentlig av en thriller, når man vet at overraskelsen er et av sjangerens særtrekk!? - er romanen effektivt fortalt og fortalt med driv, og godt underholdende.