Terroristjakt og fredsbygging

Skal Somalia få fred må ikke verdenssamfunnet gjenta feilene fra Afghanistan, skriver Ingrid Samset og Torunn Wimpelmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN 8. JANUAR slapp amerikanske fly bomber over Somalia. Bombingen har fortsatt, om enn USAs rolle i fortsettelsen er uklar. Bombene falt over områder der tre terrormistenkte skal ha oppholdt seg, i skjul blant islamister som styrte Somalia inntil nylig. Mange i det internasjonale samfunn, deriblant Norges regjering, har tatt avstand fra bombeangrepene og uttrykt støtte til overgangsregjeringen som nå vil ta over i Somalia. Men overgangsregjeringen kan ikke skape fred uten å forhandle med islamistene, og bombingen vil gjøre den politiske dialogen i Somalia enda vanskeligere. De siste ukene har det blitt pekt på at situasjonen i Somalia står i fare for å utvikle seg til et nytt Irak, hvor en tilsynelatende rask seier har gått over i en langvarig konflikt som har tiltrukket seg såkalte jihad-kjempere på tvers av landegrenser. Men parallellen til Afghanistan er minst like slående. Både Somalia og Afghanistan har blitt åsted for USAs «krig mot terror». I likhet med Taliban-regimet i Afghanistan, etablerte islamiststyret i Somalia de facto kontroll over store områder etter lengre tids ustabilitet. Og som Taliban er islamistene i Somalia anklaget for å samarbeide med Al-Qaida og for å skjule terrormistenkte. Dermed er begge blitt gjenstand for amerikanske angrep. I 2001 ble det hevdet at Talibans retrett ga det internasjonale samfunn en historisk mulighet til å bidra til varig fred og utvikling i landet. Det samme hevdes nå om islamistenes tilbaketog i Somalia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer