Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Terrorkrigens terror

Troverdig thriller om menneskerettigheter i dagens USA.

FILM: «Antatt Skyldig» kan beskrives som en blanding mellom den britiske kvalitetsserien «The State Within», Robert Redfords pratsomme «Lions for Lambs» og glasuractionfilmen «The Kingdom». Med det mener jeg at Gavin Hoods politiske thriller om CIA, terrorisme og tortur, er en gjennomtenkt og tidvis kløktig film, som prøver å se personene bak handlingene, men som aldri virkelig makter å opparbeide den intensiteten den ønsker. I stedet føles filmen hakket for enkel og svarthvit.

Tortur

Kort fortalt dreier handlingen seg rundt et bombeattentat i Nord-Afrika, der en amerikansk CIA-agent blir et av ofrene for ugjerningen. Meryl Streep spiller CIAs avdelingsleder Corrinne Whitman, en kjølig og målrettet kvinne, som lett benytter seg av the patriot act for å finne eventuelle bakmenn. Den egyptiskfødte Anwar blir sett som en mulig gjerningsmann. Han blir kidnappet av CIA, ført til et avsidesliggende fengsel og torturert. Tilbake i USA sitter hans familie uten en anelse om hvor Anwar er blitt av og hva han utsettes for.

Vil godt

Filmen leverer målrettede skyts mot vestlige myndigheters brudd på menneskerettighetene etter 11. september. USAs angivelige og hemmelige fangeleirer verden over, leire opprettet for å unngå lovbestemmelser nedsatt av menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, står i sentrum for kritikken.

Jake Gyllenhaal («Brokeback Mountain») spiller CIA-agenten i feltet og er filmens moralske alibi, mens Reese Witherspoon er kona og det lille mennesket som blir handlingslammet ovenfor dem hun forventer skal beskytte henne.

«Antatt Skyldig» vil godt og stiller vesentlige og interessante spørsmål. Samtidig blir aldri filmen riktig gripende, og den tyr til forenklinger, der den hadde stilt vesentlig sterkere hvis den hadde gått dypere inn i materialet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media