Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Terrorpenger fra somaliere?

TERRORISME: Sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, Jørn Holme, har kommet med en rekke uklare uttalelser om somaliernes medvirkning til terrorfinansiering. Min hensikt er ikke å forsvare organisasjonen Al-Shabaab. Men saken utløser en rekke spørsmål som ikke er stilt – og som bør besvares av ansvarlige myndigheter.

Et av nøkkelspørsmålene som somalierne her i landet har krevd svar på er om Al-Shabaab kan defineres som en terrororganisasjon. Svaret ble gitt i NRK Nyheter 8. mars av Holme: PST kan ikke tolerere at det sendes penger til Al-Shabaab. Men så sier PST-sjefen at alle somaliere her i landet som har sendt mindre beløp til organisasjonen har ingenting å frykte. Samtidig sier han at støtte til Al-Shabaab nærmest er medvirkning til drap.

Dermed kan vi slå fast at en rekke somaliere med norsk statsborgerskap har bidratt til terrorfinansiering. Men ikke i så stor skala at det er nødvendig å straffeforfølge bidragsyterne til terror. Likevel har Holme ut fra samme skjønnsvurdering definert at de tre som ble pågrepet kan siktes for terrorfinansiering.

Problemet med Jørn Holmes resonnement er at de siktede i saken trolig har sendt de innsamlede pengene fra bidragsyterne her i landet. De mener at de har støttet motstandskampen mot okkupasjonsstyrkene i hjemlandet. Verken norske myndigheter eller FN har tidligere gjort det klart Al-Shabaab er en terrororganisasjon, Ikke en gang USA har foreløpig Al-Shabaab på sin terrorliste.

Jørn Holme har måttet gå inn i den politiske retorikken om krigen i Somalia. Hva med USAs adferd i landet og hva med overgangsregjeringens aksjoner? Vår nærmeste allierte skyter Tomahawk-raketter fra krigsskip utenfor den somaliske kysten og slipper bomber fra krigsfly som dreper sivile. Ifølge nyhetsmagasinet The Economist er flere europeiske diplomater skeptiske til USAs opptreden på Afrikas Horn. Er statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, som leder den internasjonale kontaktgruppen for Somalia, en av skeptikerne?

Justisminister Knut Storberget har gjort det klart at han nekter å presentere ei terrorliste. Men troverdigheten til norske myndigheter blir svekket av at det ikke lar seg gjøre å utarbeide ei liste over organisasjoner som det ikke er akseptabelt å støtte. USA opererer med ei sånn liste. Det er et rimelig krav fra norske borgere med minoritetsbakgrunn at myndighetene klargjør hvilke organisasjoner som blir definert som terrorister. Strafferammen for å finansiere terror er fengsel i 30 år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media