OPPGITT: Ulrik Imtiaz Rolfsen sier at PSTs aksjon nå kan føre til at filmen hans ikke blir noe av - men påpeker at de prinsipielle sidene er enda viktigere. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB scanpix
OPPGITT: Ulrik Imtiaz Rolfsen sier at PSTs aksjon nå kan føre til at filmen hans ikke blir noe av - men påpeker at de prinsipielle sidene er enda viktigere. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB scanpixVis mer

Terrorsiktet 18-åring: - Viser fram stridsutstyr i hemmelig PST-materiale

- Skulle reise til Syria.

(Dagbladet): Den terrorsiktede 18-åringen som er blitt filmet av dokumentarfilmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, viser ifølge Dagbladets kilder fram stridsutstyr i materiale som nå er beslaglagt av PST.

- Materialet viser 18-åringens tur til Gøteborg, der han ble pågrepet. Det viser også forberedelser til turen - som skulle gå videre til Syria. Han snakker ikke om ting han ikke kan stå for seinere, han sier han skal ned og gjøre humanitært arbeid i Syria, sier Rolfsen til Dagbladet.

Det kom voldsomme reaksjoner da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i juni aksjonerte mot Rolfsen, og beslagla materiale han hadde tatt opp til en dokumentar om islamistgruppa Profetens Ummah. Oslo tingrett har gitt PST rett til å se det upubliserte materialet.

- Er det riktig at PST har tatt beslag i opptak som viser at 18-åringen viser fram stridsutstyr?

- Jeg vil ikke kommentere hva opptakene inneholder, men PST har tatt alle opptak som vi har gjort av gutten. Det virket som politiet veldig godt visste hva opptakene inneholdt. En del av dette er rent kildemateriale for oss, som vi ikke skulle ha med i filmen etter avtale med 18-åringen, og da går det rett på tvers av kildevernet at PST nå kanskje skal få tilgang til dette upubliserte materialet. Slik praksis kan definitivt bli misbrukt seinere, sier Rolfsen.

- Trekker seg Slik Dagbladet skrev fredag leverte Rolfsen anken til lagmannsretten forrige uke. Han sier han nå frykter at PST har gjort så filmen ikke kan bli noe av.

- Nå har folk begynt å trekke seg og vil ikke lenger snakke med oss. Miljøet er blitt helt lukket, sier Rolfsen.

Rolfsen sier hans film ikke er det viktigste i saken - at det er prinsippene som virkelig betyr noe: Skal politiet kunne beslaglegge upublisert kildemateriale?

- Saken er over meg, det handler ikke om meg og min lille film. Dette handler om det store prinsippet. Hvis de skulle stanse en terroraksjon akkurat nå kunne jeg skjønt det, men fyren var allerede arrestert - 13 timer før. De ville hente bevis for å slippe å gjøre jobben selv. Dette kan definitivt bli misbrukt seinere, mener Rolfsen.

Advarer - Jeg fikk høre av PST at jeg ikke hadde rett til påberope meg kildevern, men der fikk jeg medhold i tingretten. Likevel mener retten at kildevernet ikke betyr noen ting - at PSTs etterforskning er viktigere enn det grunnleggende prinsippet. Dermed berører dette alle journalister, og alle saker. Det er lett å være mot islamister - men samfunnet må holde tunga rett i munnen her, sier Rolfsen - som setter pris på støtten han har fått fra blant annet Redaktørforeningen.

Rolfsen understreker at han ikke er noen krimjournalist. Hans jobb, sier han, er å prøve å se alt i et større perspektiv.

- Det som er spesielt med 18-åringen er at han er veldig ung. Det å høre hans tanker og beveggrunner er veldig interessant.  Jeg er interessert i «hvorfor», ikke i å skaffe bevis for å straffe folk. Er det noe vi som samfunn gjør feil?

- Sportsutstyr 18-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, avdramatiserer innholdet i filmen PST vil ha tak i.

- Å kalle det stridsutstyr er det samme som å kalle lynlåsposer for narkotikautstyr, sier Elden til Dagbladet.

- Jeg vet at han er avbildet i sportsutstyr fra XXL, som PST tok i beslag i Oslo etter at vår klient var arrestert i Gøteborg.

AKSJONERTE: Her går PST til aksjon hjemme hos Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Dagbladet
AKSJONERTE: Her går PST til aksjon hjemme hos Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Dagbladet Vis mer

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier at de ikke har åpnet det beslaglagte materialet.

- Vi vet derfor ikke hva som finnes der. Vi avventer nå lagmannsrettens behandling av saken, sier Hugubakken.

- SPORTSUTSTYR: Advokat John Christian Elden avdramatiserer materialet der 18-åringen er filmet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- SPORTSUTSTYR: Advokat John Christian Elden avdramatiserer materialet der 18-åringen er filmet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer