Debatt: IS og ekstremisme

Terrorstaten IS er på randen av kollaps

Men ideologien lever fortsatt.

Popular Mobilization Forces (PMF) i krig med IS i sør for Mosul 29. oktober 2016. REUTERS/Stringer EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.     TPX IMAGES OF THE DAY
Popular Mobilization Forces (PMF) i krig med IS i sør for Mosul 29. oktober 2016. REUTERS/Stringer EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. TPX IMAGES OF THE DAYVis mer
Meninger

Terrorstaten IS er på randen av kollaps. Selv blodtørstige fremmedkrigere innser nå at den utlovede utopien til al-Baghdadi var en bløff og aldri vil bli realisert. I løpet av det siste året har IS tapt massivt terreng -både økonomisk og militært.

Hamza Ansari, skribent
Hamza Ansari, skribent Vis mer

Den viktigste inntektskilden til terrorgruppen har i lang tid vært olje. IS' beslag på de mange oljefelt ga gruppen en robust økonomi og utrustet dem med nødvendig våpen og ammunisjon de kunne drive avansert krigføring med.

I følge magasinet TIME ga oljen en omsetningen på 3 millioner dollar per dag. Men stormaktenes systematiske bombing av oljeraffineriene de to siste årene har gjort at kalifatets oljeeventyr nå ser ut til å være over.

Den tyske etterretningstjenesten BND slo fast i en rapport i fjor at IS sitter igjen med kun 5% av oljeressursene man anslo at de i sin tid kontrollerte. Rapporten konkluderer med at IS knapt er i stand til å gjennomføre nevneverdig oljeeksport, og organisasjonens viktigste inntektskilde er under drastisk press.

Liknende økonomiske tilbakeslag rapporteres også av IHS, som hevder at de månedlige inntektene til terrorgruppen har falt fra 80 millioner dollar til omkring 56 millioner dollar.

Den økonomiske fallitterklæringen gjenspeiles også geografisk. 17. oktober erklærte Iraks statsminister Haider al-Abadi starten på den militære storoffensiven mot millionbyen Mosul.

ENDELIG: Etter to år under terrorgruppa IS sitt jerngrep, er byen Al Fazliya, som ligger 20 kilometer unna Mosul, endelig fri. Det feires. Video: CNN Vis mer

I 2014 måtte irakiske styrker kapitulere da IS hærsatt byen. Nå vender de hevnlystne tilbake med klare intensjoner om å gjenerobre landets andre største by.

Problemet til IS er at denne gangen kommer de med bred støtte fra kurdiske Peshmerga-styrker og den USA-ledete koalisjonen. I følge CNN består den samlede koalisjonen av en militærstyrke tilsvarende 90.000 soldater, mens IS ikke makter å stille med mer enn 5000.

Når de bitre fiendene fra kurdiske nord-Irak og den irakiske regjeringen nå allierer seg, med velsignelse fra både USA og Tyrkia er det bare et spørsmål om tid før IS må gi slipp på sin siste skanse i Irak. I realiteten vil et tilbakeslag i Mosul være begynnelsen på slutten for det selvutnevnte kalifatet til al-Baghdadi.

Terrorgruppen har allerede mistet strategisk viktige byer som Kobane, Ramadi og Palmyra. IHS rapporterer at IS det siste halvannet året har mistet om lag 26% av sitt territorium. Nå kontrollerer de et område på samme størrelse som Irland.

Men til tross for at kalifatets territorielle epoke tar sine siste åndedrag etterlates et ideologisk vakuum. Og det vakuumet fylles ikke av en varm krig i slagmarken, men med et robust ideologisk alternativ.

IS representerer først og fremst en blodtørstig ideologi – khawarijismen, ikke en geografisk enhet. Det er derfor de enkelt kan desentralisere uavhengig av sine territorielle begrensninger i Midtøsten.

Vi må ta inn over oss at det i realiteten foregår en intern kamp om muslimers hjerter og sinn. Islams ånd trues av reformistiske krefter som ønsker å bryte med en etablert kunnskapstradisjon, og vende tilbake til ”pure” – ren islam, derav navnet puritansk islam.

I KRIGSSONEN: En soldat fra kurdiske Peshmerga fanget dramatiske øyeblikk i krigen mot IS. I en video tatt med et kamera festet på kroppen hans, befinner han og de andre soldatene seg i en skuddutveksling med IS i byen Khazer like utenfor Mosul i Irak. Video: Facebook / Rudaw via Storyful Vis mer

Men denne kampen er ikke ny. Det ideologiske fundamentet til IS representerer det muslimer kjenner som khawarijismen – mor og far til all terror begått i islams navn.

Opp igjennom historien har det oppstått flere utbrytergrupper blant muslimer som har omfavnet ekstreme ideologier. I fremste rekken av disse befinner khawarijittene seg. Røttene til khawarijismen kan spores helt tilbake til islams eksistens, men deres første organiserte manifestasjon oppstod under kalifen Alis tid, under navnet al-Haruriya.

Al-Haruriya gjorde et voldelig opprør mot Ali og erklærte han som vantro. Slagordet deres var «det er ingen lover, utenom guds», og «vi vil skape et land basert på Guds lover». Eksakte anmerkninger gis også i dag av khawarijittenes moderne manifestasjon – IS.

Imidlertid er khawarijittenes islam begrenset til skjegget, bønnen og sverdet, og det er ingenting som heter indre renhet og sjelelig ro i deres religiøse sfære. Det er også derfor den indre og obligatoriske kjernen i tradisjonell islam – sufismen, blir forsøkt utryddet fra Syria og Irak. Ikke bare forfølges etterfølgere av sufi-ordene, men IS ser på det som et religiøst påbud å skjende gravene til avdøde sufister.

Til tross for at khawarijittene fremviser en tydelig religiøs fasade har muslimske teologer bestandig opprettholdt et kompromissløst standpunkt om at de ikke har noen plass i islams fold. Hovedgrunnen er at de henter inspirasjon fra en bokstavtro form for islam som gir grobunn for et tunnelsyn. Alle som befinner seg utenfor det snevre synsfeltet ansees som forbryterske og kan dermed halshugges.

Bokstavtro tilnærming til islam fikk vind i seilene på 1700-tallet, da den ideologiske grunnsteinen for dagens Saudi Arabia ble lagt. Ibn Abdul Wahab grunnla på det tidspunktet en puritansk bevegelse som ønsket vende tilbake til den ’rene islam’. Han hadde ingen problemer med å utdefinere muslimer fra religionen (gjøre takfir), og legitimerte drap på sine trosfeller i lys av koranen.

TUNNELL: I en tunnell under en moske i en landsby 20 km nord for Mosul bodde IS-krigerne. IS-krigerne ble funnet og drept av kurdiske Peshmerga-styrker. Video: Rudaw Vis mer

I dag er Saudi-Arabia storeksportør av disse puritanske kreftene. Til tross for at mange saudi-inspirerte lærde tar klar avstand fra voldsbarbariet IS står for, er det ingen hemmelighet at flere terrororganisasjoner henter inspirasjon fra denne bokstavtroe doktrinen.

Det hviler derfor et ekstra stort ansvar på det muslimske fellesskapet. Muslimer kommer ikke unna det historiske faktum at religionens kjerne i lang tid har blitt forsøkt smuldret opp av en reformistisk utbrytergruppe innad blant muslimer.

I dag holder det ikke å bare fordømme ondskapen. Tiden er overmoden for at muslimer børster støv av deres mangfoldige kunnskapstradisjon som IS vil til livs. En tradisjon hvor teologiske uenigheter ansees som berikelser, og hvor islam og modernitet ikke fremstilles som antiteser

Dette er en intern verdikamp tradisjonelle muslimer har tatt i flere århundre. Men i turbulente tider som disse krever denne kampen ekstra stor oppmerksomhet.

Samtidig kan ikke det politiske Norge legge seg bakpå og tro at muslimer alene løser denne utfordringen. I kampen mot ekstremisme må man også makte å se forbi religion, og ikke glemme de mange geopolitiske faktorer som bidrar til at slike bevegelser oppstår.

I tillegg hviler det et obligatorisk ansvar på storsamfunnet. Det er helt avgjørende at det skapes rom for et mangfold hvor praktiserende muslimer ikke mistenkeliggjøres for å være illojale mot riket, men i stedet sees på som fullverdige ressurser i kampen mot ekstremisme.

STERK SCENE: Peshmergastyrker har omringet Bashiqa øst for Mosul, så kommer en far flyktende med tre barn. Men soldatene vet ikke om det er selvmordsbombere. Video: Rudaw TV Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.