DEBATT

Netthets:

Terskelen for dehumanisering senkes betraktelig på sosiale medier

Med sosiale medier har vi strippet oss selv for nesten alle de livsnødvendige sansene som skal til for å få til en fornuftig samtale.

KOMMUNIKASJON: Folkeskikken har en tendens til å melde seg når man er blant folk, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOMMUNIKASJON: Folkeskikken har en tendens til å melde seg når man er blant folk, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Evolusjonen har gjennom tusenvis av år finslipt måten vi kommuniserer med andre på. Som med alle andre evolusjonære ting så har også kommunikasjon med overlevelse å gjøre. Og med et smell kom sosiale medier og på et øyeblikk ble vi frarøvet de viktigste egenskapene som legger grobunnen for fornuftig og meningsfull kommunikasjon.

Se for deg en hule for 10 000 år siden. I denne hulen sitter to mennesker som har en uoverensstemmelse. Det kan være snakk om et tyveri eller en bålvakt som ikke har gjort jobben sin. Språket er essensielt i denne disputten og kommunikasjonen som helhet er det som er avgjørende for utfallet; blir det et blodig oppgjør, en «high-five» eller blir man enig om at man er uenig og begraver stridsøksen enn så lenge?

De ser på hverandre, de bruker kroppsspråk, kroppsspråket analyseres, det debatteres og det motdebatteres. De ser på positurer, på gestikulering og ikke minst analyserer begge partene alt det den andre foretar seg. Alle sansene er med andre ord i sving og det er her jeg kommer til poenget mitt; med sosiale medier har vi strippet oss selv for nesten alle de livsnødvendige sansene som skal til for å få til en fornuftig samtale. Vi legger vår lit til ordets skrevne makt og det alene der vi sitter i ensomhet og hamrer påstander og budskap ned på tastaturet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer