Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Test helbredende egenskaper

Vi bruker systematisert erfaring for å finne ut hvordan verden henger sammen.

Tar utfordringen: En tradisjonell helbreder i Nepal utfører en renselsesseremoni. «Selv om omfattende forskning tilsier at slike evner ikke finnes, tar vi gjerne utfordringen og stiller opp for å gjøre innledende forsøk», skriver forfatterne. Arkivfoto: Scanpix
Tar utfordringen: En tradisjonell helbreder i Nepal utfører en renselsesseremoni. «Selv om omfattende forskning tilsier at slike evner ikke finnes, tar vi gjerne utfordringen og stiller opp for å gjøre innledende forsøk», skriver forfatterne. Arkivfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunnar Henriksen leverte 3. juni i Dagbladet en utfordring om å bevise sine overnaturlige evner. Dersom Gunnar Henriksen kan forklare hva han kan gjøre, tar gjerne Skepsis Norge ham på ordet.

Skepsis Norge fremmer holdninger i skjæringspunktet mellom vitenskapsformidling og forbrukerbeskyttelse. Vi bruker systematisert erfaring for å finne ut hvordan verden henger sammen. Noen alternative behandlere mener alle kan finne sine egne sannheter - vi leter etter sannheten som er felles for alle.

Henriksen henviser til takkebrevene han og Snåsamannen har fått. Men vi kan ikke bare telle takkebrev for å vurdere effekt. Da er negative resultater sannsynligvis ikke er inkludert. Både treff og bom må telles med for å få et sant bilde av evnene. Vitenskap handler om å sette erfaring i system, og vår vitenskapelige tilnærming bør derfor ikke være til hinder for Henriksen i en test. Har behandlingen reell, fysisk innvirkning på mennesker bør dette være en smal sak å påvise.

Det er flott om han kan gjøre andre mennesker friske. Selv om omfattende forskning tilsier at slike evner ikke finnes, tar vi gjerne utfordringen og stiller opp for å gjøre innledende forsøk. Dersom Henriksen kan gi en klar beskrivelse av hva han presist mener han kan gjøre, hvor pålitelig og under hvilke betingelser, kan vi forhåpentligvis bli enige om en test som vil utelukke andre forklaringer enn reelle, overnaturlige evner.

Samtidig med publiseringen av dette, tar Skepsis kontakt med Henriksen, for å tilby oss å teste ham.

Vi ser frem til testen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!