Moderne teknologi lar oss teste menneskekroppen på stadig nye måter. Et viktig, nytt eksempel er NIPT-testen. Dette er en blodprøve som kan måle morkake-DNA og på den måten fortelle noe om fosterets arvemateriale.
Den mest aktuelle bruken av testen er å lete etter Downs syndrom (trisomi 21) og andre kromosomavvik hos fosteret (Edwards og Patau syndrom), men testen tilbys også for å kartlegge andre egenskaper ved fosteret. Testen reiser dagsaktuelle etiske og politiske spørsmål, som ganske sikkert diskuteres på Granavollen. Vi skal ikke gå inn på dette her.
Vårt anliggende er å nyansere det inntrykket sentrale aktører den siste tiden har gitt av NIPT-testing av alle gravide som en sikker test om fosteret er sykt eller ikke og som helt risikofri. I Dagbladet (23.12) skriver Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson i Frp, at partiet ønsker å innføre NIPT-testen til alle gravide i Norge fordi testen er «helt risikofri for både foster og mor». Dagbladet skriver i lederen 18.12 at «NIPT er en blodprøve som tidlig i svangerskapet avdekker trisomi 13, 18 og Downs syndrom», og som setter kvinner i stand til å ta beslutning om abort tidligere i svangerskapet. Utenlandske, kommersielle aktører som i dag tilbyr testen, gjør heller ikke noe stort nummer av testens ulemper.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger