Tester virkeligheten

Er denne dama ekte?

Du møter dem overalt. Virtuelle skjønnheter som forførere i dataspill, i reklamer og i popindustrien. Nå går det av stabelen en utstilling på Waterman\'s gallery i London som viser noen av de ypperste damene generert i møtet mellom mennesker, datamaskin og 3D-software.

«Perfectly Real: Women In Bits And Bytes» tar for seg den kvinnelige formen i hendene på de nye digitale kunstnerne. Her kan du se arbeider av Steven Stahlberg, Alceu Baptistao, Rene Morel, Sonehati og Yamag. Noen av artistene arbeider for selskapter som Lara Croft-skaperne Core Design og gjengen bak «Final Fantasy», Square.

Hva er virkelig?

Utstillingen stiller spørsmål om hva som er virkelig, og kan perfekte datagenererte imitasjoner av livet forstyrre oppfattelsen hva som er virkelig eller ei.

- Kunstige mennesker og figurer er ikke noe nytt. Ta Mikke Mus som et eksempel. Men det nye er at disse nye figurene er så like oss at det kan være vanskelig å se at de ikke er ekte, skriver utstillingens kurator Niki Gomez i en e-post til Dagbladet.no.

Modellene er laget ved hjelp av kraftige programmer som gjør det mulig å skape tredimensjonale bilder. Noe av det vanskeligste å gjenskape har vært huden og klare å fange lyset og skyggene som reflekteres i huden naturlig. Et annet problem er håret, der hvert hår må skapes individuelt for at det skal se ekte ut. Et annet problem har vært at de er for perfekte.

Ikke perfekt er perfekt

- Vi ser ofte at vi tror på de digitale modellene når de viser menneskelige trekk som ikke er perfekte. Et eksempel er figuren Kaya med et skjevt smil, fregner og glinsende nese, skriver Gomez.

STEVAN STAHLBERG
STEVAN STAHLBERG Vis mer

Men det er fortsatt langt igjen før det kunstige eventuelt utgjør en trussel mot virkeligheten. Det er først når damene spaserer blant oss at vi kanskje har et problem. Men noen problemstillinger kan være gode å ha med på veien dit.

- Økt bruk fører til spørsmål rundt opphavsrettigheter og hvordan de påvirker våre liv. Digitale modeller blir ikke gamle, legger ikke på seg og kan være flere steder på en gang. Det må jo være en fordel for i hvert fall klesmodeller.

<B>ALCEU BAPTISTAO</B>
<B>YAMAG</B>
<B>RENE MOREL</B>
<B>RENE MOREL</B>
FRANCOIS RIMASSON</B>