Testet løperen

I kveld er det Iram Haq og Bjørnar Teigens tur til å skride opp den røde løperen på ordentlig.

HAUGESUND (Dagbladet): Duoen spiller kjærestepar i «Import eksport», den norsk-pakistanske komedien som åpner filmfestivalen i Haugesund. I går testet Iram og Bjørnar løperen utenfor Edda kino.

-  Helt koko. Jeg både gleder meg og gruer meg, sier 29 år gamle Iram.

Fire års arbeid

-  Absurd. Jeg kommer til å være så nervøs at jeg slår over i passgang, istemmer «kjæresten», 34 år gamle Bjørnar Teigen.

Idet handlingen i «Import eksport» begynner, har de to et kjæresteforhold som de skjuler for hennes familie. Iram er nemlig lovet bort til en fetter i Pakistan. En bestemmelse som filmens «bad guy», Irams far, har tatt over hodet på datteren.

-  Hvordan kan et såpass betent og kontroversielt tema bli komedie, regissør Khalid Hussain?

-  «Import eksport» har et alvorlig og vesentlig budskap. Filmen skal fortelle deg noe. Men den framfører budskapet humoristisk.

For det norske folk er Khalid Hussain (36) andregenerasjons-pakistaneren som skrev romanen «Pakkis» da han var 16. Siden har han lagd flere kortfilmer og to pakistanske spillefilmer. Nå hopper han uti det - med en norsk komedie som skulle være en kortfilm.

 NERVØSE «KJÆRESTER»:  I kveld skrider Iram Haq og Bjørnar Teigen opp den røde løperen i Haugesund på ordentlig. Foto: Arthur Halseid
NERVØSE «KJÆRESTER»: I kveld skrider Iram Haq og Bjørnar Teigen opp den røde løperen i Haugesund på ordentlig. Foto: Arthur Halseid Vis mer

-  Men kortfilm er nå engang verken fugl eller fisk. Så ideen gikk fra kortfilm til langfilm. Jeg har brukt mesteparten av de siste fire åra på «Import eksport», forteller Khalid. Som er fornøyd:

Hemmelig film

-  Jeg tror at folk vil le underveis. Og jeg tror at folk vil føle at de hadde noe igjen for tida.

Tro er et begrep Khalid forholder seg mye til. For ikke engang han har sett filmen 100 prosent ferdig. Og verken Iram eller Bjørnar har sett «Import eksport» med synkronisert tale og musikk. De bare tror det blir bra.

-  Jeg har bare latt en håndfull folk se filmen. Det får bære eller briste. Terningkast to er nok til å drepe filmen. Men jeg er ikke nervøs, bedyrer Khalid.

Venner, ikke kjærester

Tidlig valgte han seg Iram Haq. Det drøyde lengre med valg av hennes mannlige motspiller.

-  Jeg prøvefilmet mot minst 20 gutter før Khalid valgte Bjørnar til rollen. Han var fin å jobbe med. Vi ble gode venner under innspillingen forteller Iram.

-  Men ikke kjærester?

-  Bjørnar har kjæreste han, sukker Iram og ler.

Bjørnar Teigen avslører overfor Dagbladet at det ikke bød på problemer å «falle for» Iram:

-  Se på dama da! utbryter han.

Droppet sex

Hvordan går det så med Irams rollefigur i «Import eksport»?

-  Jeg kan vel si såpass at rollefiguren er mer føyelig enn hva jeg ville vært - og til dels har vært - i mitt eget liv, sier Iram. Hun tror ikke alle i hennes egen familie vil like filmen, slik de neppe heller satte pris på kortfilmen «Trofast» fra i fjor - en film hun både skrev manus til og spilte hovedrollen i. Inkludert en sexscene.

-  Men i «Import eksport» er det ikke sex. Bare kyssing, lover Iram.

PÅ PLAKATEN: "Import eksport" og regissør Khalid Hussain.