Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Testikkelkreft i overgangsalderen

Den unge toppidrettsutøveren har vært rammet av testikkelkreft, og om den tunge tiden sier han, at det verste var å se kroppen forfalle.

OVERDRIVER: «Hvis det ikke er verre å ha testikkelkreft, enn å være en dame i overgangsalderen, er det ikke mye synd på Bjarte Myrhol», skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
OVERDRIVER: «Hvis det ikke er verre å ha testikkelkreft, enn å være en dame i overgangsalderen, er det ikke mye synd på Bjarte Myrhol», skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landslagsspiller i håndball, Bjarte Myrhol (29), uttaler seg så rørende klokt i Sporten på NRK 1 her om dagen. Den unge toppidrettsutøveren har vært rammet av testikkelkreft, og om den tunge tiden sier han, at det verste var å se kroppen forfalle. Han følte seg litt som «en sånn dame i overgangsalderen ... alt bare ramlet nedover».

Nå vet ikke jeg hvor unge Myrhol har bildene sine fra. Sannsynligvis fra en myte. Myten om at kvinner i overgangsalderen har det skikkelig kjipt. En myte, på samme måte som myten om at toppidrettsutøvere har papp mellom ørene.

Jeg kan ikke uttale meg om annet enn det jeg kjenner, og det jeg ser. Myrhol skulle ha truffet mine flotte venninner. Noen på vei inn i overgangsalderen, noen midt i, og andre på vei ut, eller helt overstått. Noen løper maraton, andre løper opp og ned fjelltopper, andre løper til korøvelse eller til quizkvelder.

Myrhol skulle hørt dem diskutere statsbudsjettet. Han skulle sett dem kle av seg på piren i Kroatia og kaste seg på hodet i vannet. Det er, i forhold til myten, lite som henger ned der i gården, verken hva gjelder rent kroppslige attributter, som vel er det Myrhol bekymrer seg for, eller viktigere attributter, som humør og intellekt.

MYTE: Artikkelforfatter og krimforfatter Merete Junker skriver at ideen om kvinner i overgangsalderen er en myte.
MYTE: Artikkelforfatter og krimforfatter Merete Junker skriver at ideen om kvinner i overgangsalderen er en myte. Vis mer

Kvinner i femtiåra er generelt sett, slik jeg kjenner dem, oppegående, sterke og frie kvinner, fulle av virketrang og energi. Hvis det ikke er verre å ha testikkelkreft, enn å være en dame i overgangsalderen, er det ikke mye synd på Bjarte Myrhol. Snarere tvert imot.

Jeg skulle forstått ham om det var fertiliteten han bekymret seg for. Testikkelkreft kan muligens minske sjansene for å bli far, en gang i framtida. På samme måte som overgangsalderen setter en, ofte kjærkommen, stopper for sjansene for å bli gravid. Men, vi kvinner har gjort vårt. Vi har født dere menn, og statistisk sett skal vi også pleie dere når dere blir skrantne og skrøpelige.

Klart vi kan føle litt på sårheten over at en epoke i livet er over, idet vi går inn i klimakteriet, men den sårheten kan vi fint takle oss imellom. Vi trenger ikke en ignorant, mannlige håndballspiller til å strø salt i de sårene. Vi kvinner kan spøke og være selvironiske i forhold til overgangsalderen, men la det få være vår spøk.

Om jeg, en av dagene, før jeg glemmer hele Myrhol, får en bad-hair-day, er det mye mulig at jeg kommer til å føle meg litt som en tjueni år gammel håndballspiller med testikkelkreft. Verre er det åpenbart ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!