FORBUDT:  Testing av tobakksprodukter i mediene blir nå forbudt. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
FORBUDT: Testing av tobakksprodukter i mediene blir nå forbudt. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Testing av snus og røyk blir forbudt

Endringer i tobakksloven vedtatt.

All testing av tobakksvarer blir nå forbudt. Det ble vedtatt av Stortinget i går kveld.

Det legges dermed begrensninger på hvordan mediene kan omtale produkter som inneholder tobakk.

Generalsekretær i Redaktørforeningen, Nils Øy, sier til Dagbladet at dette er et forbud som setter grenser for visse ytringer.

- Et slikt forslag hører ikke hjemme i norsk lov. Her prøver man å sette grenser for visse redaksjonelle ytringer, slik jeg forstår det, sier Øy.

Også rådgiver og advokat i Norsk Journalistlag, Ina Nyrud, reagerer mot forslaget.

TESTING: Mediene skal ikke få lov til å teste innhold, smak, utseende, utforming og pakkedesing på tobakksprodukter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TESTING: Mediene skal ikke få lov til å teste innhold, smak, utseende, utforming og pakkedesing på tobakksprodukter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Min umiddelbare reaksjon er at lovgiver her bryter med det grunnleggende prinsippet om redaksjonell frihet, sier Nyrud til fagbladet Journalisten.

Endringene i loven kom som forslag fra Helsedepartementet, og blant endringene som ble vedtatt var § 34, der det står det at alle former for tobakkstesting blir forbudt. I merknadene til lovteksten står det blant annet:

«Forbudet er ment å ramme vidt og vil omfatte alle tester som går på produktenes innhold, smak, utseende, utforming, pakkedesign mv.»

Forslaget ble vedtatt med 57 mot 37 stemmer. Høyre og Frp stemte imot.

Karo Kjønås Kjos i Fremskrittspartiet stemte mot forslaget, og sier til VG at man ikke må bli hysteriske og blokkere all informasjon om tobakksprodukter.

Nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, Thomas Breen (Ap), stemte for forslaget. Han sier til samme avis at ytrings- og redaksjonsfriheten til mediene ikke vil rammes.

- Det er uaktelt for oss å overstyre medienes redaksjonelle omtale, sier han til avisa.

Les alle regjeringens forslag til endringer i Tobakksloven her.