Tetris er umulig

Forskere har regnet på hvor vanskelig det irriterende spillet egentlig er.

Som alle så frustrerende godt vet så går det ikke an å vinne i Tetris, det er bare snakk om å holde ut lengst mulig. Før eller siden fylles skjermen opp av umulige figurer, og da det er «game over».

To IT-forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) bestemte seg for å finne ut hvor umulig spillet egentlig er, og hvor mye datakraft som egentlig måtte til for å få full suksess i spillet.

<>

Tetris

<>
  • Tetris ble skapt av den russiske matematikeren og dataingeniøren Alexey Pajitnov i 1985.
  • Spillet foregår på et rutenett der grupper av blokker i forskjellige sammensetninger stedig glir nedover.
  • Det gjelder å stable de irregulære blokkene slik at en får hele rader. Slike rader slettes for å gi plass til nye blokker.
  • <>Når stabelen av blokker når toppen av rutenettet er spillet over.

Svaret er uendelig mye.

Målet med Tetris, å eliminere flest mulig av de fallende brikkene gjennom å stable de i fulle rader, viste seg nemlig å tilhøre en gruppe matematiske problemer kalt «NP komplett», skriver nettstedet Science News.

Disse problemene er i praksis uløselige. Det er lett å sjekke om et mulig svar er korrekt, men å finne en løsning på en NP-problem tar tilnærmet uendelig lang tid.

Selv om spilleren fikk vite rekkefølgen på alle brikkene på forhånd, og fikk tid til å flytte og rotere alle brikkene et fritt antall ganger, var problemet fortsatt NP-uløselig. Og i virkelighetens Tetris nyter en ikke godt av disse «frynsegodene». Det gjør ikke det uløselige problemet lettere.

Fortsatt ikke overbevist om at det bare er å gi opp? På 123spill.no finner du de beste online-versjonene av Tetris, eller du kan gå rett til Dagblad-klassikeren Blocks.

Offisiell hjemmeside for Tetris

GI OPP: Tetris er i praksis uløselig. Før eller siden må du tape.