Tett på a-ha

Ny bok om a-ha viser andre sider av trioen.

I over ett år har journalist og skribent Jan Omdahl (43) jobbet tett med Morten Harket, Paul Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen.

Til høsten er boka klar, 20 år etter hiten «Take On Me».

-  Det blir ingen biografi i streng forstand, men et tett, intimt og kritisk portrett, sier Omdahl.

Private bilder

Han har vært med på flere turneer, både i Tyskland, Østerrike og Russland. I tillegg har han flere ganger intervjuet gutta hver for seg.

-  Blant annet har jeg møtt Paul sammen med Lauren i New York, Morten på hytta på Sørlandet og Magne i atelieret. Dessuten har jeg hatt tilgang guttas private bildearkiv, sier Omdahl.

Men Omdahl lover ingen sensasjonelle avsløringer.

-  Det blir ikke mye sex, drugs & rock'n'roll. Jan Omdahl har fulgt a-has karriere fra sin tid som journalist i Beat og Arbeiderbladet på 80-tallet. I dag er han frilanser, og har igjen kastet sitt blikk på bandet. Men han karakteriserer seg ikke som noen fan. Hans favorittplate er bandets andre album, «Scoundrel Days», som han mener har gode låter og et rufsete trøkk.

a-ha har solgt over 25 millioner plater, og er i norsk målestokk en divisjon i seg selv.

-  Ærlig bok

Jan Omdahl har fått et godt innblikk i bandets indre liv.

-  De snakker ærlig om bandet, karrieren og konfliktene. Det har vært mye friksjon mellom dem. Men så er det også konfliktstoffet som holder bandet kreativt levende.

Bandet snakker også om sitt anstrengte forhold til mediene.

Omdahl hevder - med rette - at det å være i a-ha er en godt betalt jobb, men at det ikke er drivkraften.

-  De forteller hva de har fått til - og ikke fått til. Gutta har ikke klart å lage en så bra plate de mener de kan klare.

-  Hva fascinerer deg mest med a-ha?

-  To ting: Gutta gjorde noe så unorsk som å oppheve tyngdeloven. Det andre er kjemien dem imellom, a-ha er som en rusten gammel bil som bare går og går, sier forfatteren.

SKRIVER OM A-HA: Journalist og skribent Jan Omdahl jobber med det som skal bli ei praktbok om a-ha. - Jeg har fått et innblikk i deres liv som ingen andre journalister tidligere har fått.