Anmeldelse: «Hotel Mumbai»

Tett på terrordramaet

Nervepirrende og vond film, basert på autentisk terroraksjon i Mumbai i 2008.

TERRORENS GRU: Filmen er basert på det virkelige terrorangrepet i Mumbai i 2008, Video: Icon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Gjesten er gud. Slik lød mantraet blant staben på det hyperluksuriøse Hotel Taj Mahal i Mumbai før det spektakulære terrorangrepet i november 2008. Og det er staben – kelnere, kokker, resepsjonister, kjøkkengutter – som trer fram som heltene i thrilleren «Hotel Mumbai», basert på de virkelige hendelsene da jihadister fra en pakistansk islamistgruppe angrep en rekke steder i den indiske havnebyen i en koordinert terroroperasjon.

Chef Oberoi

Regissør Anthony Maras har intervjuet overlevende og delvis basert filmen på dokumentaren «Surviving Mumbai». Hotel Taj Mahals legendariske chef Hermant Oberoi (spilt av Anupan Kher) har fått en framtredende plass i filmen; de andre karakterene er fiktive, som kelneren Arjun (Dev Patel), det indisk-amerikanske ekteparet Zahra (Nazanin Boniadi) og David (Armie Hammer) og den usympatiske russiske oligarken (Jason Isaacs). Det er chef Oberoi som insisterer på at gjestene er guder – i betydningen at man må redde dem framfor en selv – når personalet har muligheter til å flykte.

Katastrofefilm

«Hotel Mumbai» er en katastrofefilm med nervepirrende spenningsnivå. Helt fra de ti terroristene går i land i Mumbai fra en liten fiskebåt og starter serien av angrep, først mot en jernbanestasjon, deretter mot en kafé og så luksushotellet, suges man inn i et klaustrofobisk skrekkscenario. Volden er intens, resepsjonister og gjester skytes fortløpende, folk gjemmer seg bak skranker, søyler eller kafébord. Alt mens de unge terroristene styres av en stemme på øret, fra «Oksen» - lederen som aldri ble tatt: «Se dere omkring, brødre, se alt som ble røvet fra dere.» Og: «Vær tapre, mine løver, hele verden ser dere.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer