KOMMENTARER

Tett trafikk på filmveien

Hvor mange norske filmer bør det lages i året?

SUKSESSEN:  «Børning» ble lagd uten forhåndsstøtte, og ble fjorårets store norske filmsuksess. Men de fleste filmene lagd på samme vis,gjør det dårlig -  og det blir stadig flere av dem.
SUKSESSEN: «Børning» ble lagd uten forhåndsstøtte, og ble fjorårets store norske filmsuksess. Men de fleste filmene lagd på samme vis,gjør det dårlig - og det blir stadig flere av dem. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I alle fall mindre enn 35, mener Thorhild Widvey. I et intervju i Aftenposten før jul sa kulturministeren at det ble laget for mange norske filmer, særlig med tanke på at to av tre går med underskudd. Selv har hun ikke noe idealtall, så sammenlikningsgrunnlaget departementet oppgir er den rødgrønne regjeringens filmpolitikk, der det var et mål å produsere 25 norske kinofilmer i året. I 2014 ble det laget 34 totalt.

Kulturministeren har et poeng. Kinoene kjemper en stadig hardere kamp mot underholdningstilbudet som kan nytes fra sofakroken med smågodtskåla i fanget. Besøkstallene synker. Anerkjente voksenfilmer fra andre land velges allerede vekk av kinosjefene. I dette markedet spørs det om det er publikumsgrunnlag nok for 34 norske premierer i året. Det hjelper ikke at en merkbar andel av fjorårets filmer, både blant dem som var gitt forhåndsstøtte av filminstituttets konsulenter og de som kjørte på uten offentlige penger og satset på å utløse etterhåndsstøtten, virket lite gjennomarbeidet. De siste åra har frambrakt flere spinkle filmer som ikke synes å ha helt nok plott for en helaftens spillefilm. Noen runder til, mer tid og mer penger, kanskje en utsatt premiere, kunne kanskje gjort at de kunne utnyttet potensialet bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.