Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Thailands gule splitter eget parti

De gule i Thailand gir ikke opp kampen mot statsminister Yingluck Shinawatra og for å få avlyst nyvalget 2. februar. Men de har satt sitt eget parti i knipe.

UROKRÅKE: Suthep Thaugsuban, i midten av bildet, leder demonstrantene mot statsminister Yingluck Shinawatra. Nå demonstrerer de også mot USA og andre land som støtter statsministeren og nyvalget i februar. Men Suthep har brakt ulykke over det største opposisjonspartiet, som var hans eget. Foto: REUTERS / Scanpix / Kerek Wongsa
UROKRÅKE: Suthep Thaugsuban, i midten av bildet, leder demonstrantene mot statsminister Yingluck Shinawatra. Nå demonstrerer de også mot USA og andre land som støtter statsministeren og nyvalget i februar. Men Suthep har brakt ulykke over det største opposisjonspartiet, som var hans eget. Foto: REUTERS / Scanpix / Kerek Wongsa Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De konservative, kongetro demonstrantene fylte igjen gatene i finanskvarteret i hovedstaden Bangkok fredag med sine krav om at statsministeren må gå av straks og avlyse det nyvalget som nok tok dem på senga. Tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban, som leder dem, vil rydde sine politiske motstandere, de såkalte «rødskjortene», bort fra det thailandske samfunnet for godt, nærmest med hva som helst av virkemidler.

De røde er nok klare til å rykke inn i hovedstaden på kort varsel for å støtte statsminister Yingluck Shinawatra. Men de har holdt seg i bakgrunnen hittil for å unngå voldelige sammenstøt som kunne få de militære til å gripe inn. Yingluck satser tydeligvis på å håndtere krisa på egenhånd og med andre virkemidler.

Sutheps store utfordring og hodepine ligger i demokratiet. De røde er nemlig i flertall blant landets om lag 70 millioner innbyggere. Kampen mot Yingluck har sine åpenlyst absurde trekk. Men under klovneriet og det politiske sirkuset ligger en høyst virkelig kamp om makta i samfunnet.

Suthep satt i Representantenes Hus, underhuset, for det konservative Demokratpartiet, men gikk av for å lede demonstrantene i gatene i november. De protesterte mot et lovforslag om amnesti, som Yingluck hadde lagt fram i oktober, for politisk motiverte lovbrudd i perioden 2006 til 2013. Dette er tida etter de militæres kupp mot statsminister Thaksin Shinawatra, broren til Yingluck. Thaksin har bodd i utlandet i fem år. Han er i hjemlandet dømt til to års fengsel for maktmisbruk og korrupsjon, noe de røde hevder er en politisk dom. De gule hevder amnestiet var laget for å la ham slippe unna, men det er litt uklart om det ville omfatte ham.

Uansett ble forslaget nedstemt i Senater og måtte skrinlegges. Senatet er bare delvis folkevalgt, og senatorene må ha en universitetsgrad. Det er en bastion for de konservative. Yingluck har syslet med tanken om å gjøre Senatet helt folkevalgt, noe som også skremmer de gule.

Suthep og de gule bare fortsatte demonstrasjonene, uansett om amnestiet var avlyst, nå med kravet om at hele «Thaksin-regimet», som han kaller det, må fjernes. Yingluck gikk til Representantenes Hus, hvor hennes parti, Pheu Thai, har et klart flertall, og fikk fornyet tillit. Suthep fortsatte kampen mot den lovlig valgte statsministeren og forsøkte å få de militære med på et statskupp. Men de militære ville ikke gripe inn. Kuppet mot Thaksin var politisk helt mislykket. Det var da offiserene innsatte den regjeringa hvor Suthep var visestatsminister. De vil ikke innsette ham igjen.

Yingluck svarte med to innrømmelser, som avslørte spillet til Suthep. Politiet trakk seg tilbake og slapp demonstrantene inn i de bygningene som de omringet. De kunne feire en slags «seier». Så oppløste hun parlamentet og utlyste nyvalg til 2. februar.

Så godt som alle politiske iakttakere tror Yingluck og Pheu Thai igjen vil vinne et valg. De røde har, under skiftende partinavn, vunnet fem valg på rad. Demokratpartiet har ikke vunnet på tjue år. Suthep vil derfor ikke ha noe valg. Han har i stedet snakket om et «folkekupp», altså mot landets folkevalgte regjering, som skal erstattes av et «folkeråd» som ikke skal velges av folket. Valg skal det først bli «når tida er moden». Det er alle diktaturers språk.

Yingluck, som nå formelt leder et forretningsministerium fram til ny regjering er innsatt etter valget, må derfor gå av straks, sier han. Så kan Suthep og hans gjeng danne et «folkeråd» og tukle med Grunnloven så den for all framtid vil gjøre det umulig for de røde å vinne et valg.

Men dette ville være oppskrifta for å utløse oppstand fra de røde, som kunne ende i gatekamper og blodbad. Da regner Suthep med å ha de militære i bakhånd til å rydde opp etter seg. Bare militær makt kan redde Suthep fra flertallet av velgerne. Likevel, når ikke sterke nok krefter har fått ham til å stanse, må han nyte en viss beskyttelse.

Nå demonstrere de gule, som ikke lenger bruker gule skjorter, også utenfor ambassadene til USA og andre land som støtter den lovlig valgte statsministeren og har uttrykt støtte til valget. Dette merker nok også generalene og admiralene seg. Kuppet i 2006 høstet allmen fordømmelse i utlandet.

Demokratpartiet hadde landsmøte denne uka. Partiet er satt i knipe av Yingluck og er i villede om det skal delta i et valg eller ikke. Med sitt navn kan det vanskelig være mot demokratiet og et fritt og lovlig valg. Alle de andre partiene sier de vil delta.

- Valget står mellom å  tape mye og å tape det meste vi har, sier den nyvalgte generalsekretæren, Juti Krairiksh, til Bangkok Post.

Partiet er splittet. De fleste av deres ledere i Bangkok går inn for valgskulk, mens de på landsbygda helst vil delta. Å delta betyr å tape valget. Å ikke delta vil av mange velgere bli sett på som udemokratisk, partiet vil miste all parlamentarisk innflytelse og miste en viktig talerstol.

Den som har satt dem i denne klemma og utløst nyvalget, er partiets tidligere generalsekretær, Suthep Thaugsuban.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!