The axis of markedsføring

Sven Ove Bakke kommenterer Kirkelig Kulturverksted-«boikotten».

KIRKELIG KULTURVERKSTED er et av musikknorges mest respekterte uavhengige plateselskaper. I 2004 feiret selskapet 30-årsjubileum, med røde tall riktignok, men fortsatt med sin voksne kvalitetsprofil og relativt gjenkjennelige musikalske estetikk intakt. Ikke burde de være spesielt nedlastingsutsatte heller, med et kjernepublikum som er kjøpesterke og neppe tilhører de ivrigste musikkpiratene og fildelerne i dette landet.


MEN SELV
kvalitetsselskaper med voksen profil trenger PR. Et godt kunstnerisk grep med mediepotensial var sammenstillingen av plata «Lullabies From The Axis of Evil» i 2004. Artister som Rickie Lee Jones, Eva Dahlgren og Kari Bremnes sto i spissen for et kobbel av ukjente artister fra axis of evil -land, blant annet den nå plateaktuelle palestinske artisten Rim Banna.

Et meget dårlig PR-grep i 2007 er derimot å konstruere en USA-boikott av denne plata. I beste fall er det en sannhet med flere modifikasjoner, i verste fall er det en meget kynisk framstilling av fakta for å skape oppmerksomhet. Vi håper det er en tilfeldighet at det skjer omtrent samtidig med Rim Bannas nye utgivelse.

Det hele begynte med at Kirkelig Kulturverksted fredag sendte ut en pressemelding hvor de påstår at den amerikanske distributøren av «Axis of Evil»-plata, Valley Entertainment, er svartelistet av Bush-administrasjonen. Pressemeldingen gikk sin seiersgang i medier både hjemme og ute gjennom helga. Få stilte spørsmålet om hva denne svartelistingen egentlig innebærer. Hvis noen i Det hvite hus går inn på Amazon.com for å bestille «Axis Of Evil»-plata, går alarmen da? Sørger representanter for Bush-administrasjonen egenhendig for at plata ikke når fram til amerikanske butikkhyller, saboterer distribusjonen og plukker eksisterende plater ut av butikkhyllene?


«JEG TROR ALDRI
jeg har brukt ordet \'svartelisting\'» sa Valley Entertainment-direktøren Jon Birge til Dagbladet.no i går, da fem høns var i ferd med å bli til en fjær igjen. Det viser seg at «svartelistingen» handler om at Valley Entertainment ikke får oppdrag fra det offisielle USA, hvilket jo er noe helt annet enn svartelisting eller boikott. Bush-kritiske folk som filmskaperen Michael Moore eller countrybandet Dixie Chicks får sikkert ikke oppdrag fra det offisielle USA de heller, og det lever de sikkert utmerket med. Det burde Kirkelig Kulturverksted også gjøre, i stedet for å falle for fristelsene langs The Axis of PR.

SVARTELISTING?: «Lullabies From The Axis of Evil» med Kari Bremnes er svartelistet i USA, hevdet Kirkelig Kulturverksted. Det er i beste fall en sannhet med flere modifikasjoner, skriver Dagbladets kommentator.
SVARTELISTING?: «Lullabies From The Axis of Evil» med Kari Bremnes er svartelistet i USA, hevdet Kirkelig Kulturverksted. Det er i beste fall en sannhet med flere modifikasjoner, skriver Dagbladets kommentator. Vis mer
KOMMENTERER: Dagbladets musikksjef Sven Ove Bakke.