Anmeldelse: The Beatles - «Now and Then»

The Beatles anno 2023

Litt deilig soft pop fra Beatles, 61 år etter debuten!

«NYTT» FRA THE BEATLES: Ringo Starr (t.v.) og Paul McCartney har sluttført en låt som ble påbegynt av John Lennon i 1977, spilt inn av George, Paul og Ringo i 1995. Foto: NTB
«NYTT» FRA THE BEATLES: Ringo Starr (t.v.) og Paul McCartney har sluttført en låt som ble påbegynt av John Lennon i 1977, spilt inn av George, Paul og Ringo i 1995. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SINGEL: Hadde du gledet deg til den nye Beatles-singelen? Sjansen er stor for at du ikke visste - eller drømte om - at det skulle komme en ny låt 61 år etter debuten. «Love Me Do», Liverpool-kvartettens første singel, er baksiden på nyrestaurerte «Now and Then», som ble sluppet i ettermiddag. Ringen er sluttet.

«Now and Then»

The Beatles

Pop

Utgitt: 2.11 2023
Plateselskap: Universal Music

«En liten Beatles-sensasjon.»
Se alle anmeldelser

Den er gjort mulig takket være AI eller KI, kunstig intelligens, men er like fullt en fullverdig singel med samtlige medlemmer av The Beatles. Sangen ble opprinnelig spilt inn som en demo av John Lennon (1940-1980) ved pianoet hjemme i New York i 1977.

Fikk av Yoko Ono

McCartney fikk to kassetter av Lennons enke, Yoko Ono, i 1994. Den ene inneholdt demoer av «Free As A Bird» og «Real Love», som ble sluttført og spilt inn i 1995. Den andre inneholdt «Grow Old With Me» og «Now and Then». Den første ble gitt ut på det posthume Lennon-albumet «Milk and Honey» i 1984, den andre ble vurdert som en tredje singel ment for «The Beatles Anthology».

Sluttførte sangen

Men - «Now and Then» ble altså liggende. Nå har Ringo Starr (83) og Paul McCartney (81) sluttført sangen, med George Harrisons (1943-2001) gitarpålegg fra 95-innspillingen. Harrison mente opptaket var for dårlig teknisk til å gi det ut, og kalte det «fucking rubbish», men takket være AI-teknologien Peter Jackson brukte til dokumentaren «The Beatles: Get Back» er singelen nå ute.

John, Paul, Ringo og George er alle keditert som produsenter sammen med Giles Martin, mens Jeff Lynne, som prouduserte «Free As A Bird» og «Real Love», har utført «tilleggsproduksjon». Innspillingen startet jo i 1995, og ingen forsto helt hvorfor George var så misfornøyd. Han ville trolig klappet i dag.

Myk pop-sang

Og hva får vi høre? En myk og fin sang som starter med pianoakkompagnement og Lennons myke, restaurerte stemme, syngende en ganske typisk «lennonsk» kjærlighetssang - med strykere, et tempo som øker forsiktig og en var og fin gitarsolo av Harrison. Det låter kanskje omtrent sånn The Beatles ville høres ut om de hadde spilt inn et nytt album i år - som The Rolling Stones gjorde - meget vellykket - med det nylig utgitte albumet «Hackney Diamonds».

Beste siden...'95

Mange, med undertegnede, mener det er Stones' beste album siden 70-tallet. Vi kan trygt slå fast at «Now and Then» er det beste vi har hørt fra The Beatles siden...1995. En nydelig siste hilsen fra avdøde John og George og deres to fortsatt aktive bandvenner Ringo og Paul.

10. november kommer også doble «1962-66» (det« røde» albumet) og «1967-70 » (det «blå» albumet), som fins i ganske mange platehyller, ut i nye og forbedrete utgaver.

«Now and Then» sier noe om hva AI kan brukes til. Mange frykter teknikken, men det er vel ingen som vil påstå at dette er «misbruk». Hvor den vil ta oss og hvor mye den vil påvirke framtidig musikkproduksjon er en helt annen og foreløpig ganske uviss sak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer