The Beatles' beste album?

Magasinet Record Collector har nylig kåret de første tjue nummererte utgavene av LP-utgivelsen «The Beatles» (1968), også kjent som The White Album, til de mest sjeldne og verdifulle på samlermarkedet for popplater. I anledning 30-årsjubileet for dette sentrale dobbeltalbumet har EMI utgitt en kopi i CD-størrelse - en tro kopi med svarte innermapper, tekstark og fire fargeportretter.

  • Hvem kan glemme spenningen rundt dette fabelaktige albumet, den umulige oppfølgeren til den kunstneriske triumfen «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band». Ryktene gikk plata i forveien, og på svensk radio hørte vi smakebiter som «Back In The USSR» og «Happiness Is A Warm Gun». En av gutta (hvor er det blitt av dem, alle sammen?) hadde gjennom kontakter bestilt LP-er direkte fra England. Pakken dukket opp før de norske butikkene hadde fått plata, og det ble en høytidelig seanse med avspilling og vurdering på gutterommet - omtrent som i Lars Saabye Christensens roman «The Beatles», der en av hovedpersonene spontant utbryter:
  • Og kanskje var det riktig, kanskje var «The Beatles» det første symptomet på den forestående skilsmissen, en plate der det framgår tydeligere enn noen gang hva som var Lennon og hva som var McCartney, for den saks skyld George («While My Guitar Gently Weeps») og Ringo («Don't Pass Me By»). Plata opptok oss i hvert fall i usedvanlig grad. Jeg har en hel scrapbok full av anmeldelser og reportasjer fra engelske aviser, låt-for-låt-anmeldelser som spenner fra overgiven begeistring til frustrert forvirring (særlig over lydcollagen «Revolution»).
  • Én dimensjon ved albumet går CD-generasjonen glipp av. Når noen ubegripelige linjer på slutten av Lennons «I'm So Tired» spilles baklengs, hører du ham si «Paul is dead, miss him, miss him», og når han sier number nine, number nine osv. blir det i baklengsversjon «turn me on, dead man». Det som fulgte var de mystiske Paul-er-død-ryktene. En rekke tegn ble utlagt som signaler om at Paul McCartney egentlig var død. Det er han selvsagt ikke. Men hvorfor sier John at Paul er død? Det er - så vidt jeg vet - aldri blitt oppklart. Noen mysterier bør kanskje forbli mysterier.

- Er liksom ikke Beatles. Låter ikke som Beatles. Jeg mener, de har liksom laga hver sin låt.