Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The Beatles\' guru er død

Maharishi Mahesh Yogi ble anslagsvis 91 år.

(Dagbladet.no): Maharishi Mahesh Yogi, som er mest kjent for å være The Beatles\' åndelige leder seint på 60-tallet, er død, melder BBC News.

Den hinduistiske guruen, som antas å ha vært 91 år gammel, døde mens han sov hjemme i Vlodrop i Nederland.

Transcendental meditasjon

Guruen introduserte transcendental meditasjon til Vesten i 1958, og møtte The Beatles i 1967, i tida før innspillingen av «Magical Mystery Tour». Året etter reiste bandet, i følge med en rekke andre kjendiser, som Mia Farrow og Donovan, til India for å meditere med maharishien.

Spesielt George Harrison lot seg fascinere av guruen og forble glødende interessert i og inspirert av indisk filosofi og religion resten av sitt liv, mens John Lennon forlot seminaret i sinne og skjelte ut vismannen da han kom tilbake.

Luksus

Angivelig reagerte Lennon på at maharishien omga seg med overdådig mye luksus, og mange vil ha det til at han var spesielt opprørt over at guruen forsøkte å forføre Mia Farrow, en historie flere mener ble diktet opp av en motstander av maharishien.

Uansett dediserte Lennon låta «Sexy Sadie» (fra «The Beatles»/«White Album») til inderens angivelige sjekking.

STJERNENES VENN: Maharishi Mahesh Yogi omga seg med mange av 60-tallets fremste kjendiser, som lot seg fascinere av den da nyintroduserte retningen transcendental meditasjon. Her med The Beatles i Wales i 1967. F.v. John Lennon, maharishien, Paul McCartney, Ringo Starr og George Harrison. Foto: AP/SCANPIX
STJERNENES VENN: Maharishi Mahesh Yogi omga seg med mange av 60-tallets fremste kjendiser, som lot seg fascinere av den da nyintroduserte retningen transcendental meditasjon. Her med The Beatles i Wales i 1967. F.v. John Lennon, maharishien, Paul McCartney, Ringo Starr og George Harrison. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Transcendental meditasjon-bevegelsen vokste seg etter hvert svært stor, og har anslagsvis ca. 6 millioner tilhengere i over 100 land. Bevegelsen er i dag et forretningsimperium verdt milliarder av kroner.

Seinest forrige måned kunngjorde maharishien at han aktet å trekke seg tilbake, og uttalte at «arbeidet var utført».

RIK MANN: Maharishi Mahesh Yogi, som ble født Mahesh Prasad Varma i Jabalpur i India «en gang mellom 1911 og 1918», ledet et forretningsimperium bygd på transcendental meditasjon, og som er verdt mangfoldige millioner kroner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media