The Beatles ville filmatisere «Ringenes Herre»

Paul McCartney skulle være Frodo og Stanley Kubrick regissør.

DEN UTVALGTE: Elijah Wood hadde rollen som Frodo Baggins i Peter Jacksons filmatisering av «Ringenes Herre» i 2001, men om The Beatles hadde laget sin tolkning av romanen 33 år tidligere, var det Paul McCartney som skulle kaste ringen i Mount Doom. Foto: Stella Pictures
DEN UTVALGTE: Elijah Wood hadde rollen som Frodo Baggins i Peter Jacksons filmatisering av «Ringenes Herre» i 2001, men om The Beatles hadde laget sin tolkning av romanen 33 år tidligere, var det Paul McCartney som skulle kaste ringen i Mount Doom. Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): Før den amerikanske filmskaperen Stanley Kubrick døde i 1999, rakk han å markere seg som et av de mest innflytelsesrike navnene i filmhistorien.

Blant filmene han skrev seg inn i historiebøkene med, inngår den satiriske voldsorgien «A Clockwork Orange», vietnamprotesten «Full Metal Jacket» og den psykologiske grøsseren «The Shining».

Men det er også interessant å se på hvilke prosjekter regissøren var innom, men aldri laget.

Lord of the Beatles
Hvordan hadde du forholdt deg til en «Ringenes Herre»-filmatisering med Paul McCartney som Frodo Baggins, John Lennon som Gandalf the Grey og Stanley Kubrick som regissør?

Det høres ut som et meget surrealistisk og uvirkelig prosjekt, men det kunne fort ha vært en realitet.

Tolkien-eksperten Michael D. C. Drout skriver blant annet i boka si «J.R.R. Tolkien encyclopedia» hvordan The Beatles prøvde å lage film av Tolkien-romanen «Ringenes Herre» etter at rettighetene var solgt til United Artists i 1968.

Tanken deres var at The Beatles selv skulle spille hovedrollene og lage filmmusikken.

Planene deres falt imidlertid i grus da Stanley Kubrick fortalte dem at romanen var umulig å yte rettferdighet på den hvite duken, og dermed heller ikke ville regissere drømmeprosjektet deres.

«Ringenes Herre» ble senere blant annet filmatisert av Peter Jackson. Da med Elijah Wood i rollen som ringens beskytter i stedet for Paul McCartney.

HOBBITER? The Beatles ville filmatisere «Ringenes Herre» med seg selv i hovedrollene og Stanley Kubrick som regissør. Foto: AP Photo
HOBBITER? The Beatles ville filmatisere «Ringenes Herre» med seg selv i hovedrollene og Stanley Kubrick som regissør. Foto: AP Photo Vis mer

Napoleon-fiasko
Stanley Kubrick var aktiv som filmskaper i 46 år fra han debuterte med den relativt ukjente «Fear and Desire» i 1953, men lagde på disse årene bare 16 filmer.

En av grunnene til Kubricks relativt lave produksjonsfrekvens var at han brukte ekstremt lang tid på å gjøre research til prosjektene sine før han satte i gang.

Det skulle vise seg å bli hans akilleshæl da han på slutten av 60-tallet skulle lage drømmeprosjektet sitt om livet til Napoleon Bonaparte, ifølge filmmagasinet Empire.

Kubrick hadde brukt mange år på å lese gjennom tusenvis av bøker om den franske hærføreren. Rollen som Napoleon hadde han bestemt skulle gå til Jack Nicholson, og 50 000 statister var klare til å delta i slaget ved Waterloo - akkurat så mange som det var i virkeligheten. 

Han hadde også gått såpass inn i Napoleon Bonaparte-modus at han hadde tatt til seg franskmannens matvaner. Hvert eneste måltid startet med en porsjon pudding.

Men midt oppi alt dette ble det satt opp en annen Napoleon-film, «Waterloo», på kino med Rod Steiger i hovedrollen.

Den floppet så stort at Kubricks filmselskap MGM ikke turte å gi ut sin Napoleon-versjon og dermed la ned hele produksjonen.

«Den tenkendes manns Da Vinci-koden»
Men Napoleon-fiaskoen var ikke den eneste gangen filmlegenden ikke fikk det som han ville.

Den italienske forfatteren og filosofen Umberto Eco var lenge fast bestemt på at det aldri skulle lages noen adapsjon til det store lerretet av konspirasjonsromanen hans «Foucaults pendel».

FILMLEGENDE: Stanley Kubrick er en av filmhistoriens mest innflytelsesrike filmskapere. Men han har ikke fått det slik han ville hver gang. Foto: REUTERS
FILMLEGENDE: Stanley Kubrick er en av filmhistoriens mest innflytelsesrike filmskapere. Men han har ikke fått det slik han ville hver gang. Foto: REUTERS Vis mer

Stanley Kubrick hadde lenge siklet av tanken på å lage film av det som betegnes som «den tenkendes manns Da Vinci-koden».

Han tok kontakt med en av Ecos assistenter, men assistenten, med Ecos tidligere uttalelser friskt i minne, unnlot å fortelle forfatteren om Kubricks interesse for romanen.

Senere har det kommet fram at Eco hadde sagt ja til Kubrick om han hadde visst at mesterregissøren hadde ringt.

Ville lage blåfilm
Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan pornofilmene i dag bare består av fem minutter og én sexscene og er kjemisk renset for dialog og plot.

Det hadde derimot vært interessant om kunstneren Kubrick hadde prøvd seg i den bransjen.

Og det vurderte han faktisk lenge med filmen «Blue Movie».

Men i dette tilfellet var det ikke filmstudioet eller forfatteren som sa nei. Kubrick lot planene falle da kona hans, Christiane Kubrick, truet med å aldri snakke til ham igjen om han ikke forlot filmprosjektet.

Les om flere av Stanley Kubricks prosjekter som aldri ble noe av her.

NAPOLEON NICHOLSON: Jack Nicholson kunne gått inn i rollen som den franske hærføreren Napoleon Bonaparte om ikke Stanley Kubrick brukte så lang tid på å planlegge filmen. Foto:AP Photo/Chris Carlson
NAPOLEON NICHOLSON: Jack Nicholson kunne gått inn i rollen som den franske hærføreren Napoleon Bonaparte om ikke Stanley Kubrick brukte så lang tid på å planlegge filmen. Foto:AP Photo/Chris Carlson Vis mer