The Beatles

Stiftet i 1957 av de to gitarspillende skolekameratene John Winston Lennon (f. 1940) og James Paul McCartney (f. 1942) som The Quarrymen. George Harrison (f. 1943) kom med året etter, og i 1960 kom rytmeseksjonen Stuart Sutcliffe (bass) og Pete Best (trommer) til.

Dro til Hamburg og levde av å spille på tvilsomme klubber. Ble sparket ut av landet etter at Pete og Paul satte fyr på bandets leilighet og. Dessuten var ikke George 18 engang, og dermed for ung til å ha arbeidstillatelse. Sutcliffe (d. 1962) ble igjen i Tyskland og Paul tok over bassgitaren. Brian Epstein ble gruppas nye manager. Han skaffet bandet en prøvespilling for plateselskapet Decca som avviste bandet. Fikk kontrakt med EMI i 1962, sparket Pete Best og leide inn sambyingen og showtrommeren Richard Starkey (f. 1940), bedre kjent som Rings Starr.

Førstesingelen «Love me Do» kom aldri høyere enn 17. plass på singellista i England, men den neste, «Please Please Please, nådde en andreplass i januar 1963. Albumet med den samme tittelen nådde førsteplassen i da det ble utgitt i mars samme år, og dermed var galskapen igang. «Beatlemaniaen» tiltok og nådde etterhvert et slikt hysterisk nivå at bandet måtte gi opp å spille live. Den siste konserten ble spilt i San Franciscos fotballstadium Candlestick Park i 1966. Bandet ga året etter ut «Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band», som av mange regnes som rockehistoriens største album noensinne.

April 1970 annonserte McCartney at The Beatles var oppløst. Paul, John, Ringo og George hadde siden varierende hell med sine solo-karrierer. John Lennon ble skutt 8. desember 1980 av en fan, den mentalt forstyrrede Mark Chapman, utenfor sitt eget leilighet i Dakota-bygningen i New York. En slags halv-reunion med de tre gjenlevende medlemmene i 1995 resulterte i «The Beatles Anthology».

29. november 2001 gikk George Harrison - «The Quiet Beatle» - bort etter en lengre tids kamp mot kreft.