The Beatles

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stiftet i 1957 av de to gitarspillende skolekameratene John Winston Lennon (f. 1940) og James Paul McCartney (f. 1942) som The Quarrymen. George Harrison (f. 1943) kom med året etter, og i 1960 kom rytmeseksjonen Stuart Sutcliffe (bass) og Pete Best (trommer) til.

Dro til Hamburg og levde av å spille på tvilsomme klubber. Ble sparket ut av landet etter at Pete og Paul satte fyr på bandets leilighet og. Dessuten var ikke George 18 engang, og dermed for ung til å ha arbeidstillatelse. Sutcliffe (d. 1962) ble igjen i Tyskland og Paul tok over bassgitaren. Brian Epstein ble gruppas nye manager. Han skaffet bandet en prøvespilling for plateselskapet Decca som avviste bandet. Fikk kontrakt med EMI i 1962, sparket Pete Best og leide inn sambyingen og showtrommeren Richard Starkey (f. 1940), bedre kjent som Rings Starr.

Førstesingelen «Love me Do» kom aldri høyere enn 17. plass på singellista i England, men den neste, «Please Please Please, nådde en andreplass i januar 1963. Albumet med den samme tittelen nådde førsteplassen i da det ble utgitt i mars samme år, og dermed var galskapen igang. «Beatlemaniaen» tiltok og nådde etterhvert et slikt hysterisk nivå at bandet måtte gi opp å spille live. Den siste konserten ble spilt i San Franciscos fotballstadium Candlestick Park i 1966. Bandet ga året etter ut «Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band», som av mange regnes som rockehistoriens største album noensinne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer