«The Biggest Loser Norge» er folkelig slanke-tv som er lett å elske

Du skal være bra kynisk for ikke å heie på disse folka.

ANMELDELSE: Allerede før premieren på den norske utgaven av «The Biggest Loser», har programmet rukket å bli utskjelt. Å lage underholdning av og med overvektige er tydeligvis betent.

Samtidig er halvparten av Norges befolkning overvektig, og mange vil kjenne seg igjen i tematikken. Sånn sett er det vel strengt tatt på høy tid med en ny runde folkelig slanke-tv.

Og spesielt kontroversielt er programmet ikke blitt.

Smittsomt samhold De som har sett den amerikanske versjonen vil kjenne igjen mye. Vi følger tolv deltakere på to lag, med hver sin trener, gjennom beintøff trening, konkurranser og livet mellom øktene.

Etter hver uke veies deltakerne. Laget som har gått ned færrest kilo i prosent av kroppsvekt, må velge én av de to svakeste for hjemsending.

Veiingen er nok den mest utleverende delen av programmet. Men det blir aldri pinlig eller for nærgående.

Programleder Henriette Brusgaard leder det hele på en nøktern og verdig måte. Samtidig smitter deltakernes samhold over på seerne.

Lette å elske Og det er nettopp deltakerne som skiller «The Biggest Loser» fra annen reality-tv. De tar ikke på seg noen rolle eller krangler om oppmerksomheten.

Dette er ekte mennesker, som snakker dønn ærlig om sine egne problemer. Det handler om skam, mobbing, kjærlighet og frykt. Og ønsket om en ny start på livet.

Forhåpentligvis kan de bryte ned noen av fordommene som fortsatt finnes.

For du skal være bra kynisk for ikke å heie på disse folka. De er rett og slett fine å se på, og lette å elske. Det føles nesten urettferdig når noen blir sendt hjem.

Savner tips Perfekt reality er programmet likevel ikke. Det første møtet mellom trenere og deltakere sitter dessverre ikke helt. I stedet blir det nesten komisk konfronterende og påtatt. Det er spybøtter, skriking og krangling. Meningen er nok at vi skal bli enda mer imponert over deltakerne.

Men hjemme sitter flere tusen vettskremte tv-seere, som neppe tør å nærme seg et treningssenter på flere år framover.

Her ligger også noe av svakheten til «The Biggest Loser». Programmet har alle forutsetninger for å motivere og drive folkeopplysning, men griper ikke sjansen.

Deltakerne legger om kostholdet og trener, men vi skjønner ikke helt hvordan. Seerne får heller ingen tips til hvordan de selv kan komme igang.

Det føles som et savn, men ødelegger likevel ikke for at «The Biggest Loser» er en sikker vinner på mandagskveldene framover.

NAVN: Eirik Larsen ALDER: 39 VEKT OG HØYDE: 148 kg/176 cm FRA: Tananger utenfor Stavanger YRKE: Sjefskokk på Hurtigruta
NAVN: Erik Berg ALDER: 23 år VEKT OG HØYDE: 159 kg/189 cm YRKE: Nylig utdannet førskolelærer, jobber i barnehage FRA: Nes i Akershus
NAVN: Arne Waage ALDER: 24 år VEKT OG HØYDE: 132 kg/187 cm FRA: Fedje YRKE: Jobbet tidligere som serviceoperatør, men ble sykemeldt etter en alvorlig arbeidsulykke i 2012.
NAVN: Lin Fjeldhammer ALDER: 39 år VEKT OG HØYDE: 129 kg/168 cm FRA: Lørenskog YRKE: Barnehageassistent.
NAVN: Madelen Haugen ALDER: 22 år VEKT/HØYDE: 144 kg/163 cm FRA: Bjørkelangen, nå bosatt i Nittedal i Akershus YRKE: Jobber i en omsorgsbolig.
NAVN: May Jorun Bjølgerud ALDER: 36 år VEKT OG HØYDE: 140 kg/168 cm FRA: Sande i Vestfold YRKE: Ungdomsveileder på maskin og mek-linja på videregående skole.
NAVN: Katarina Gihbsson ALDER: 30 år VEKT OG HØYDE: 113 kg/175 cm FRA: Oslo YRKE: Reisende selger for en grossist SIVILSTATUS: Singel, en sønn på seks år
NAVN: Lars Johansen ALDER: 30 år VEKT OG HØYDE: 157 kg/187 cm FRA: Lillehammer YRKE: Leder av kundesentret til Eidsva bredbånd
NAVN: Karoline Bjørnsen ALDER: 21 år VEKT OG HØYDE: 124 kg/169 cm FRA: Sola i Rogaland
NAVN: Thomas Norbeck ALDER: 18 årVEKT OG HØYDE: 140 kg/190 cm FRA: Oslo, men bor nå på Lørenskog YRKE: Går siste år på videregående, medier og kommunikasjon.
NAVN: Romina Dehzani ALDER: 25 årVEKT OG HØYDE: 140 kg/174 cm FRA: Kom til Norge som Kurdistan-flyktning da hun var sju år. Nå bor hun på Skedsmokorset. YRKE: Arbeider i tax-free avdelingen på Gardermoen.
NAVN: Per Arne Ramberg ALDER: 21 årVEKT OG HØYDE: 155 kg/187 cm FRA: Stjørdal YRKE: Bedriftsrådgiver