MORO MED MORMONERE: The Book of Mormon vil sørge for at Mammon bosetter seg på Det Norske Teateret i høst og neste år. Og, skuespillerne er i særklasse bra alle sammen, men spesielt Kristoffer Olsen(foran t.v.) og Frank Kjosås. Og bak t.h., også et funn, Preben Hodneland. Foto: Fredrik Arff.
MORO MED MORMONERE: The Book of Mormon vil sørge for at Mammon bosetter seg på Det Norske Teateret i høst og neste år. Og, skuespillerne er i særklasse bra alle sammen, men spesielt Kristoffer Olsen(foran t.v.) og Frank Kjosås. Og bak t.h., også et funn, Preben Hodneland. Foto: Fredrik Arff.Vis mer

Sal Tlay Ka Siti er høstens slager på Det Norske!

The Book of Mormon er i særklasse det beste på lenge

Men, hvem våger seg til å skrive og sette opp musikkspillet The Boof of Islam?

Meninger

Jesu Kristi Kirke av siste dagers hellige for ei forestilling The Book of Mormon er. Ja, den er så svinsk bra som anmelderne vil ha det til, selv om NRK var litt mer lunkne og skriver «Kvifor Det Norske Teatret bruker høsten til ei oppsetjing som ein like gjerne kunne sett i London eller New York kan ein jo spørje seg om. Men hele ensemblet kjem godt ifrå dette.».

Vel, det hadde blitt ganske smalt på norske teaterscener hvis vi ikke fikk oppleve Pinter, Mozart og Shakespeare i norsk oversetting på norske scener eller at vi måtte dra til Syden for å høre utenlandsk musikk. I The Book of Mormon er det Are Kalvø som har oversatt dette til geriljanynorsk. Kalvø er nærmest genial i all sin burleske og særs drøye deilighet. . Det Norske Teatret har med Mormoner-boka sett lyset denne høsten, ja, langt inni neste år og kanskje inn i en slags evigheten. Dette er noe av det morsomste satt opp på ei norsk scene, det har da også gått som en farsott i USA og England siden premieren i 2011. Stykket er skrevet av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone som mange vil kjenne igjen som skaperne av animasjonsserien South Park.

Klassekampen mener dette er den beste kritikken av religion siden film Life of Brian ble forbudt vist i Norge, enig. Godt blasfemiparagrafen er historie. Men, hvordan har reaksjonene til de siste dagers hellige vært? De viser raushet, mot og humor. Det annonseres i programmet med slagordene: «Du har sett forestillingen … nå bør du lese boka» og «boka er alltid betre». For egen del utdeles det en neve gull og to gram røkelse til Kristoffer Olsen, Anette Amelia Larsen, Preben Hodneland og regidebutant Vidar Magnussen. #Sal Tlay Ka Siti.

Når den stående applausen har lagt seg. Valget er over. Nord-Korea og USA er bestevenner. Norge vinner fotball-VM. Svenske tilstandene parer seg med norske verdier og Putin gifter seg med Darth Vader, gleder vi oss til The Book of Islam, med en vri av Saabyes dikt «Gutta»:

Allah gutta sover nå,

med bombebeltene på.