The Bum\'s Rush - one last chance to get it right

FILM: Årets lengste, og kanskje mest ufokuserte, filmtittel frister kanskje ikke publikum til å løpe til kinoene for å se denne filmen fra det skotske høyland. Der er det så fattigslig og trist at hvis guttungene «ikke våkner med en ereksjon til jul, har de ingenting å leke med», ifølge fortellerstemmen.

Tristessen til tross, dette er en komedie, riktignok ikke av den mest subtile sorten. Den handler om tre kompiser som er akterutseilt i den lille gudsforlatte byen Tullybridge. Fitz (Jamie Sives) trenger 1000 pund for å få faren på pleiehjem før han selv kan dra ut i verden og bli til noe. Seany (Kevin McKidd) og Nellie (Iain Robertson) er også blant «taperne».

Da gutta en dag skal transportere et lik i varebilen, finner de en gullklump i likets hånd. Dermed har de utgangsbilletten til å reise sørover, tror de. Alle slags skurkevarianter - fra lokale patriarkbøller med «H-A-T-E» tatovert på knokene til sleske medlemmer av det eksklusive curlingbrorskapet - spenner bein på våre tre helter, som ikke akkurat har funnet opp kruttet.

Stewart Svaasands debutfilm har norske Ørjan Karlsen og Motlys med på produsentsiden. Et par av skuespillerne - som Jamie Sives fra «Wilbur» og Kevin McKidd fra «Trainspotting» - er lysende på den skotske stjernehimmelen akkurat nå. Men det redder ikke filmen fra et litt treigt og hjemmesnekra farsepreg.