Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The Company

Dokumentarliknende drama fra en sesong i et ballettkompani.

DVD: Robert Altmans nye film, «The Company», har ikke gått veien om kinosalene før den kommer på dvd her i landet. Det er egentlig ganske underlig, ettersom Altman er en av USAs største regissører, med kvalitetsfilmer som «Gosford Park», «Short Cuts», «The Player», «MASH» m.m. på merittlista.

Nå er kanskje ikke «The Company» det mest kommersielle han har laget. Det er en ballettfilm, og mange vil mene at den utelukkende henvender seg til et publikum av spesielt interesserte. Dessuten er det en ensemblefilm, der ballettkompaniet spiller større rolle enn enkeltpersoner. Filmen har heller ingen åpenbar intrige.

Vellaget

Med alle disse forbehold er «The Company» både en kunstnerisk interessant og vellaget film. Den mangler såpeoperadimensjonen til nyere dansefilmer som «Fame» og «A Chorus Line». Til gjengjeld byr den på stor realisme i beskrivelsen av toppdansernes slit, skader og asketiske liv.

Skuespilleren Neve Campbell, som har en av hovedrollene, er selv danser og har vært medforfatter på manuskriptet. Det handler om en sesong i det berømte Joffrey Ballet Company i Chicago, under ledelse av småkongen Alberto Antonelli (Malcolm McDowell). En ny ballett skal settes opp; «The Blue Snake» virker tilsynelatende både pretensiøs og budsjettoverskridende.

Fluer på veggen

I denne prosessen er vi som fluer på veggen vitne til både kunstneriske tilnærmingsmetoder, rivalisering mellom dansere, et tragisk og høylytt brudd på en akillessene, kostymeprøver, oppsigelser, dobbeltarbeid osv. Kort sagt dagliglivet i et ballettkompani av et visst renommé.Det sier seg selv at dansescenene på dette nivået er feiende flotte, men innblikket i selve den kunstneriske skapelsesprosessen er vel så fascinerende. Masse utdypende ekstramateriale; både ren dans og kommentarer fra regissør og dansere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media